Čuvari plaže odavno spavaju zimski san

- Reklama -

Brojne kritike na račun (ne)rada lokalne vlasti mogu da budu osnovane, ali i zlonamjerne. Sve to skupa zavisi od ugla (nacionalnog, stranačkog, tajkunskog) iz koga gledate na vlast.

Ali se bez ikakve sumnje mora priznati da su okončani brojni infratsrukturni i komunalni projekti. Pitanje da li se od potrošenog novca za ovih 19 godina koliko Distrikt traje moglo uraditi više i kvalitetnije, vjerujem da niko ozbiljan u Brčkom ne postavlja.

- Reklama -

Svima je jasno da je potrošen ogroman novac, obnovljeno je i izgrađeno potrebno i nepotrebno, preplaćeno više puta, ali je izgrađeno.

Ono što svakog stanovnika Brčko distrikta BiH mora da zabrine, tiče se odnosa stanovništva prema novosagrađenim infrastrukturnim, komunalnim i sportskim objektima.

To pokazuju fotografije koje se ovih dana mogu vidjeti na lokalnim portalima, koje najblaže rečeno, opominju, sablažnjavaju i zabrinjavaju.

Zar je ova javna imovina distrikta Brčko koja je izgrađena iz zajedničke kase, baš onako kočićevski “ni carska ni spahijska” i prepuštena huliganima svih vrsta?

Da, samo huligani, hulje i iskompleksirane osobe mogu tako uništavati javno dobro.

Zabrinjava i odnos službenih lica prema povjerenoj im imovini (ormarić na raskrsnici kod Kuglane, ormarić na igralištu na Ivicima).

Rezultati te negativne energije mogu se vidjeti na svakom koraku. Gradski i park na Ilićki, te izletište Ficibajer prečesto “krase” polomljene klupe.

Šetalište pored Brke je posebna priča. Od 30-tak postavljenih stubova rasvjete, nijedan nije ostao ispravan. Njih nekoliko je i fizički uništeno. I za to još niko nije odgovarao.

Ozbiljnu pažnju i stručnu analizu, te izradu projekta resocijalizacije “izgubljenih ovčica” uz učešće eksperata iz raznih medicinskih grana, posebno onih što se bave psihologijom, zaslužuje odnos brčanskog stanovništva prema sportskim objektima. To prosto, boli.

Igralište na Ivicima, pokriveni stadion malih sportova Blatuša, školska i brojna druga igrališta su skoro neprepoznatljivi. Kompletna infratsruktura je skoro uništena. Ili je polomljena do granice bezbjednosti u njenom korišćenju.

Ti objekti su napravljeni u najvećem broju slučajeva za naše mlade sugrađane.

Nažalost ta generacija je u najvećem broju slučajeva odgovorna za njihov sadašnji izgled. Možemo nagađati da određene strukture plaćaju da se javno dobro uništava, kako bi se raspisali novi tenderi za njihovu obnovu. Možemo nagađati da iskompleksirane individue svoje komplekse liječe na nepokretnim stvarima. Možemo nagađati da dio huligana pod opijatima raznih vrsta to nesvjesno čini. Možemo nagađati da se neko ne slaže sa arhitektonskim rješenjima pa vrši “prepravke” na svoj huliganski, iskompleksirani način.

Ali smo sigurni da nadležne službe još nikoga nisu uhvatiile tokom izvršenja krivičnog djela uništavanja javne imovine. A to je najjednostvanije.

Samo se ponekad navrati na ta mjesta i dzabilježe se imena tih junačina. I ispostave se računi.

Nije ovaj narod ništa gori ni bolji od Nijemaca, Francuza, Italijana, Belgijanaca, Holanđana. I kod njih ima ovakvih izliva “ljubavi prema javnom dobru”. Razlika je što njihove institucije funkcionišu, brzo i efikasno pronađu počinioce uništavanja javne imovine i primjereno ga kazne. I od tih novaca obnove uništeno.

Jednostavno, zar ne? Samo se treba ponašati u skladu sa zakonskim propisima.

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime