Članstvo u Privrednoj komori će uskoro biti obavezno

Privredno vijeće Brčko distrikta BiH je na posljednjoj sjednici održanoj 15. marta donijelo odluku da se započne procedura za izmjenu Zakona o Privrednoj komori Brčko distrikta BiH, čime će se značajno unaprijediti rad ove organizacije, ali i privrede Brčko distrikta BiH u cjelini.

Izmjena ovog zakona između ostalog bi išla u pravcu da se dosadašnje dobrovoljno članstvo u Privrednoj komori mijenja u obavezno i odnosila bi se na sve privredne subjekte u Brčko distriku.

Ova izmjena bi dovela do omasovljenja Privredne komore što bi omogućilo kvalitetnije zastupanje privrednika u razgovorima sa Vladom i Skupštinom ističu u Privrednoj komori Brčko distrikta.

- Reklama -

Obavezno članstvo je već godinama uvedeno u Privrednim komorama u zemljama regiona i zemljama Zapadne Europe tako da će članarina u ovdašnjoj Privrednoj komori u startu biti simbolična kako se ne bi nametnulo dodatno opterećenje privrednicima .

Jedan od zaključaka koji su usvojili članovi Privrednog vijeća na posljednjoj sjednici, kojim predsjedava gradonačelnik, a čine ga predstavnici izvršne, zakonodavne vlasti i realnog sektora, jeste pokretanje procedure za izmjenu Zakona o porezu na dohodak čiji će nosilac aktivnosti biti Direkcija za finansije Brčko distrikta BiH, putem kojeg će doći do smanjenja poreznih obaveza na dohodak, a samim tim do povećanja plata zaposlenih u ovoj lokalnoj zajednici. Privredno vijeće je odredilo rok od 30 dana za stavljanje ovog zakona u daljnju proceduru usvajanja.

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime