Чланови Вијећа за штампу у БиХ у Брчком одржали предавање о теми 'Борба против дезинформација' - nula49.com
spot_img
spot_img

Чланови Вијећа за штампу у БиХ у Брчком одржали предавање о теми ‘Борба против дезинформација’

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Чланови Вијећа за штампу у Босни и Херцеговини данас су у Брчком одржали предавање о теми „Борба против дезинформација“ и најважнијих измјена и допуна Кодекса за штампане и онлине медије у БиХ.

– Против дезинформација може се борити медијском писменошћу и медијском културом, што у коначници значи да морамо имати образовану и активну публику, односно кориснике медија који ће бити у стању сами се борити против дезинформација – казао је члан жалбене комисије за штампу Енес Османчевић. Он је додао како је циљ данашњег предавања ову област уредити на један професионалан начин који је у складу и са Законима и етичким стандардима професије.

Поред борбе против дезинформација, ради се и на измјени и допуни Кодекса за штампане и онлине медије у БИХ, а Османчевић додаје да је планирано измијенити 15 чланова овог кодекса, те додати осам нових, а неки од њих су члан који се односи на противљење савјести новинара, односно новинар има право да одбије неки задатак, ако се то противи његовом увјерењу, затим члан који се односи на коришћење технологије, наиме технологија се увијек треба користити у доброј намјери, никако у лошој и слично.

Асистенткиња на факултету за политичке науке у Бања Луци Јована Млинаревић говорила је о алатима који помажу новинарима да не упадну у замку ширења дезинформација.

Новинари Брчко дистрика узели су активно судјеловање у раду округлог стола износећи потешкоће и проблеме с којима се најчешће сусрећу приликом доласка до информација.

 

 

(federalna.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img