spot_img
spot_img

Članovi Nautičkog kluba Brčko krenuli na plovidbu dugu 1.030 km

spot_img
spot_img

Članovi Nautičkog kluba Brčko jutros su krenuli nizvodno rijekom Savom do Beograda, odakle će se Dunavom uputiti do Novog Sada kako bi učestvovali u regati „Vode Vojvodine 2023“ koja će trajati od 21.6.do 30.6.2023.godine.

Plovidba, na koju su krenuli pod motom „Sava sve nas spaja“, duga je 1030 km i trajaće ukupno dvadeset dana.

Cilj nam je, kaže predsjednik Kluba Nenad Ristanić, da ostvarimo saradnju s kolegama nautičarima iz Srbije i regiona, razmijenimo iskustva i pozovemo ih da posjete Brčko distrikt BiH i nasu regatu koju organizujemo u avgustu.

„Na ovaj način želimo da promovišemo rijeku Savu i njen značaj za regije kroz koje prolazi. Na to ukazujemo i našom regatom popularnog naziva ‘Karneval na vodi’ koju, tradicionalno, organizujemo druge nedjelje u avgustu. Slobodno mogu da kažem da je to događaj ljeta u Brčkom na kojem se okupi veliki broj zaljubljenika u rijeku. Zahvalio bih se prijateljima Kluba koji podržavaju naš rad i bez kojih ova plovidba ne bi bila moguća“, kaže Ristanić.

Iz Nautičkog kluba podsjećaju da je nautika kao grana turizma generator razvoja u mnogim zemljama, ali da u Bosni i Hercegovini nije dovoljno razvijena.

„Iako su velika razvojna šansa, potencijali rijeke Save nisu iskorišteni. Zbog toga nastojimo da brojnim aktivnostima doprinesemo razvoju nautike kao grane turizma“, istakao je član Kluba i kapetan ove plovidbe Midhat Islamović-Zumba.

Posada neće biti stalna i tokom plovidbe će se smjenjivati, a čini je jedanaest članova: Nenad Ristanić, Midhat Islamović-Zumba, Mustafa i Azur Hadžić, Ilija Anić, Samir Pezerović, Admir Deliomerović, Šemsudin Kalić, Jovo Ilić, Enes Drapić i Amir Softić.

 

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img