spot_img
spot_img

Чишћењем ријеке Саве до јефтинијег транзита робе

spot_img
spot_img
spot_img

Водни коридор Савом деценијама није плован због наноса пијеска и муља…

То ствара тешкоће привредницима, који би овим путем допремали и одвозили робе јефтније него друмским и жељезничким саобраћајем. Има наговјешатаја међутим да ће Светска банка за чишћење корита Саве и уређења Дринског слива од поплава, издвојити око 244 милиона евра кредита, кажу у Луци Брчко и Влади Дистрикта.

Ријека Сава од Сиска до Београда дужине 590 километара, није пловна годишње око 100 дана. Најкритичније је у љетном периоду када би фреквенција терета њеним током требало да буде интензивна. Ситуација је потпуно обрнута.

– Са почетком љета доста је низак водостај, данас је Шамац 185, тако да дубина пловног пута у сектору Гуња негдје око 130 цм. То свакако није довољно да би се одвијала комерцијална пловидба – појашњава Младен Рогић, капетан Капетаније у Луци Брчко.

Због непловних дана, највише трпи брчанска привреда и сама Лука, која је 80-их година прошлог вијека са 70 одсто свог капацитета, имала претовар од 400 до 500 хиљада тона терета, око седам пута више него у јуну ове године.

– За ових првих шест мјесеци како је Сава била пловна прекограничног прихода у Луци Брчко, претоварено је око 81.500 тона, отприлике око 35 упловљења – додао је Рогић.

У Луци с нестрпљењем очекују договор земаља у савском сливу, за отпочињање чишћења корита.

– Један од пројеката је чишћење ријеке Саве, а читав пројекат се зове Регулација токова ријеке Саве и Дрине, тај кредит је од 244 милиона евра, гдје су укључене Хравстка, Србија, Црна Гора и БиХ – истиче Маринко Виљушић, директор ЈП Лука, Брчко.

Планирано је такође да са додатних 10 милиона евра кредитниг средстава Европске банке у Луци ураде инфаструктуру, прилазне путеве и да набаве нову и већу претоварну дизалицу. Тиме би Лука постала озбиљан привредни потенцијал у региону.

– Тек тада би ово стратешки важно предузеће могло заиста да оствари планиране резултате, јер ријечни саобраћај је најјефтинији саобраћај – тврди Синиша Милић, градоначелник Дистрикта.

Динамика договарања приобалних земаља одвија се према плану, и ако тако остане, радови на чишћењу корита Саве, почeли би крајем идуће године, најављује Милић.

 

 

 

(rtrs.tv)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img