Čiji psi će se gdje ukopavati?

Vlada Brčko distrikta u ponedeljak primila je k znanju Informaciju o lokacijama za alternativno zbrinjavanje lešina pasa lutalica, a na prijedlog Odjeljenja za poljoprovredu.

Zatraženo je od Kancelarije za upravljanje javnom imovinom da Gradonačelnik predloži donošenje odluke o dodjeli lokacija za alternativno zbrinjavanje lešina pasa lutalica.

- Reklama -

Predložene su tri lokacije, svaka površine po 5 dunuma. Ukapališta leševa su određena po nacionalnom ključu, a to su sela: Brka (bošnjačko), Donji Rahić (hrvatsko) i Gornje Dubravice (srpsko).

Predložene lokacije će se koristiti privremeno, do kraja ove godine ili do iznalaženja trajnog rješenja.

Vlada će predložiti Skupštini Brčko distrikta da, u Budžetu za ovu godinu, osigura novčana sredstva u vidu dotacije Javnom preduzeću “Komunalno Brčko” za nabavku mobilne spalionice koja bi se koristila za neškodljivo uklanjanje eutanaziranih pasa iz azila, navedeno je u Zaključku koji je Vlada Brčko distrikta usvojila 12. marta 2018. godine.

Nadzor na alternativnim zbrinjavanjem lešina će, prema Zaključku Vlade, vršiti veterinarski inspektori. Jedino nije navedeno kako će se određivati koji se psi ukopavaju na koju nacionalnu lokaciju.

 

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime