Cijene u Brčko distriktu u prosjeku porasle za skoro pet posto u odnosu na oktobar 2020.

Indeks potrošačkih cijena u Brčko distriktu u oktobru 2021. godine bio je u porastu.

U odnosu na prethodni mjesec, septembar, cijene proizvoda i usluga u prosjeku su zabilježile rast za tri posto podaci su Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, podružnica Brčko.

Više cijene bilježe se u odjeljcima hrane i bezalkoholnih napitaka, odjeće i obuće, stanovanja i režijskih troškova te kod ostalih dobara i usluga, a cijene u odnosu na oktobar prošle godine povećane su za skoro pet posto, potvrdila je Senija Fačić, rukovodilac Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, podružnica Brčko.

”Godišnja inflacija u oktobru, gdje se posmatra oktobar ove godine u odnosu na oktobar prošle godine, iznosila je 4,8 posto. Najveći rast cijena zabilježen je u odjeljku hrane i bezalkoholnih napitaka za 5,1 posto, zatim alkoholnih pića i duhana za 2,2 posto, stanovanja i režijskih izdataka i za 4,2 posto, namještaja i kućanskih uređaja za 3,6 posto, zdravstva 0,1 posto, a prijevoza čak 17,6 posto”, dodala je Senija Fačić, rukovodilac Agencije za statistiku BiH, podružnica Brčko.

Izdvojeno od ostalih redovnih aktivnosti, brčanska podružnica Agencije za statistiku trenutno provodi anketno istraživanje na terenu te su zamolili građane da surađuju, o čemu Fačić kaže:

”Radi se intenzivno na terenu na izabranim domaćinstvima. Prikupljamo trenutno podatke za dvije ankete koje se mjesečno redovno provode, to su ankete o potrošnji domaćinstava i ankete o radnoj snazi”, istaknula je Senija Fačić, rukovodilac Agencije za statistiku BiH, podružnica Brčko.

Što se tiče prosječne neto plaće u rujnu mjesecu ove godine, po podacima Agencije za statistiku u Brčko distriktu, ona iznosi 971,95 KM i odnosi se na sve djelatnosti u Brčkom.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime