spot_img
spot_img

Četiri osobe u Brčko distriktu koriste mjere zaštite kao prijavitelji korupcije

spot_img
spot_img

Predstavnici Kancelarije za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije Brčko distrikta BiH prisustvovali su konferenciji pod nazivom „Pravosuđe u BiH – Stanje i perspektive“ koja je organizovana od strane Transparency International u BiH (TI BiH) i uz finansijsku podršku Evropske unije. Jedna od tema je bila i primjena Zakona o zaštiti prijavitelja korupcije.

Na konferenciji su predočena dosadašnja iskustva iz Brčko distrikta u dijelu prijavljivanja koruptivnih radnji i zaštiti prijavitelja korupcije koju im pruža Zakon o zaštiti prijavitelja korupcije usvojen 2018. godine.

“Ova kancelarija u Brčkom trenutno je dodijelila status zviždača odnosno prijavitelja korupcije za četiri osobe i prema njima se primjenjuju mjere zaštite kako bi se spriječile zloupotrebe njihovog radno-pravnog satusa”, istakao je Mirza Mešanović, zamjenik direktora ove kancelarije

On je pojasnio da je Zakon o zaštiti prijavitelja korupcije koji se već pet godina primjenjuje u Brčko distriktu ocijenjen kao jedan od najboljih u ovoj oblasti u odnosu na slične entitetske zakone jer se potpunom primjenom njegovih odredbi u značajnoj mjeri mogu zaštiti prijavitelji korupcije u Distriktu.

Jedna od specifičnosti Zakona o zaštiti prijavitelja korupcije Brčko distrikta je i taj što korupciju može prijaviti svaki punoljetni stanovnik Distrikta, bez obzira da li je zaposlen ili ne, te da može tražiti zaštitu kao prijavitelj koruptivnih radnji.

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img