Burno u Skupštini: Dva CT aparata, kako raspodijeliti novac privrednicima i ocjene rada Kriznog štaba

Skupština Brčko distrikta BiH počela je u srijedu 20. maja 2020. godine 63. redovnu sjednicu.

Poslanici su razmatrali Informaciju o aktivnostima Kriznog štaba na prevenciji zarazne bolesti virusa korona. Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Akif Pezerović i šef Pododjeljenja za javno zdravstvo Anđa Nikolić rekli su da je epidemiološka situacija stabilna i zadovoljavajuća.

– Trenutna situacija je povoljna i u našem planu popuštanja mjera trebalo bi da nastupi treća faza, a to je puštanje u rad dječjih igraonica, teretana u zatvorenom prostoru, treninga. Ne smijemo zaboraviti da ovo može da se vrati i da moramo poštovati sve preporuke koje smo donijeli – rekla je Nikolićeva. Dodala je da će Krizni štab razgovarati o narednim fazama i da će jedna od tema biti popuštanje prelaska preko granice u smislu ukidanja četrnaestodnevne samoizolacije.

Esed Kadrić, predsjednik Skupštine rekao je da je Skupština iskazala podršku Kriznom štabu za do sada učinjeno kao i da se tokom cjelodnevne rasprave došlo do spoznaje da nije učinjen iskorak u nabavci neophodne dijagnostičke opreme za potrebe Javne zdravstvene ustave „Zdravstveni centar Brčko“.

– To se posebno odnosi na tretiranje pacijenata koji eventualno budu pozitivni na korona virus. Takođe, porazno je bilo spoznati da imamo dvije procedure nabavke dva CT aparata sa istim karakteristikama što je nevjerovatan apsurd koji će nam neko morati obrazložiti i insistiraćemo na tome – rekao je predsjednik Kadrić.

Skupština je donijela Zaključak da u roku od pet dana Vlada i JZU „Zdravstveni centar Brčko“ izađu pred Skupštinu sa cjelovitom informacijom o ovom slučaju.

Poslanici Skupštine Brčko distrikta BiH raspravljali su o realizaciji Programa mjera za sanaciju šteta u privrednim subjektima Brčko distrikta BiH nastalih ograničenjem rada zbog pandemije izazvane virusom korona.

– Odjeljenje za privredni razvoj izvijestilo je Parlament da će ići u dva koraka isplate sredstava podrške privredi za očuvanje radnih mjesta – rekao je predsjednik Skupštine Esed Kadrić.

Šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Pero Gudeljević pojasnio je da je zbog primjedbi na predloženu odluku Vlada zatražila da se pripremi nova odluka kojom će biti obuhvaćeni privredni subjekti kojima je zabranjen rad i oni koji su tražili isplatu 30 odsto poreza i doprinosa.

– Te dvije vrste privrednih subjekata nisu sporne i finansijski gledano to je 2,3 miliona KM što ukupno pokriva 75 odsto radnih mjesta. Ukoliko Vlada donese tu odluku mi ćemo ići u njenu realizaciju a preostali zahtjevi privrednih subjekata biće preispitani od strane komisije nakon čega će se donijeti drugi dio odluke – rekao je Gudeljević.

Usvojene su izmjene i dopune Poslovnika o radu Skupštine koje se odnose na nadležnosti Zakonodavne komisije i Stručne službe Skupštine vezano za utvrđivanje i objavljivanje prečišćenih verzija tekstova zakona.

Razmatran je i u prvom čitanju usvojen Nacrt zakona o izmjeni i dopuni Zakona o planiranju, projektovanju i razvoju Brčko distrikta dok su izmjene i dopune Zakona o podsticaju u poljoprivrednoj proizvodnji usvojene po hitnom postupku. Prema usvojenim izmjenama fizička lica koja žele da ostvare prava na podsticaje u poljoprivredi moraće ubuduće imati prebivalište u Brčkom najmanje pet godina. Pravna lica moraće imati u Distriktu registrovano sjedište i posjedovati vlastito poljoprivredno zemljište ili ugovor o zakupu poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Distrikta.

Sjednica je prekinuta tokom rasprave o izmjenama i dopunama Zakona o podsticajima u privredi.

– Namjeravali smo da uvedemo isti princip i u privredi, da se poslovne jedinice preduzeća koja nemaju sjedište u Distriktu izuzmu iz podsticajnih mjera kako bi to ujednačili. Ima malo otpora kod pojedinih poslanika i još jednom ćemo analizirati argumentaciju poslanika koji zagovaraju da poslovne jedinice preduzeća sa sjedištem u entitetima, treba da ostanu u podsticajnim mjerama Distrikta – rekao je predsjednik Kadrić.

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime