spot_img
spot_img

Budžet Distrikta za tekuću godinu prošao prvo čitanje

spot_img
spot_img

Brčanski Parlament danas je, na vanrednom zasjedanju, kroz prvo čitanje izanalizirao Nacrt budžeta Distrikta za tekuću godinu. Budžet je okvirno “težak” 192 miliona maraka, a trebao bi biti usvojen, najkasnije, do kraja petog mjeseca.

Prema Nacrtu budžeta, bruto plate iznose 74 miliona maraka, naknade po osnovu plata 1,9 miliona, dotacije i grantovi 73 miliona, dugovanja po različitim osnovama 7 i sudske presude 2 miliona. Materijalni troškovi projektovani su na 32,5 miliona, a budžetske rezerve predviđene su u visini od 431.000 konvertibilnih maraka.

“Jednoglasni smo i u poziciji i u opoziciji da ovaj budžet treba i mora biti puno kvalitetniji u svojoj konačnoj verziji jer mora biti razvojni, te odražavati potrebe svih građana. Stoga ga zajedno sa svim strukturama u zajednici moramo popravljati kroz javne rasprave”, istakao je predsjednik Parlamenta, Esed Kadrić.

Nacrt je daleko od idealnog, slaže se i gradonačelnik Siniša Milić.

“Kroz smanjenje iznosa za plate, grantove i materijalne troškove uštedićemo bar 20 miliona maraka, te ih upotrijebiti za razvoj Distrikta”, precizirao je Milić.

Opozicija je Nacrt ocjenila kao nedopustivo slab – tvrdeći čak da je on najlošiji od kako postoji Distrikt.

Inače, četiri javne rasprave o budžetu, odlučeno je danas, biće održane u periodu od 14. do 18. marta u Domu kulture u Brčkom, a budžet bi trebao biti usvojen najkasnije do kraja petog mjeseca.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img