Budžet Distrikta za tekuću godinu prošao prvo čitanje

Brčanski Parlament danas je, na vanrednom zasjedanju, kroz prvo čitanje izanalizirao Nacrt budžeta Distrikta za tekuću godinu. Budžet je okvirno “težak” 192 miliona maraka, a trebao bi biti usvojen, najkasnije, do kraja petog mjeseca.

Prema Nacrtu budžeta, bruto plate iznose 74 miliona maraka, naknade po osnovu plata 1,9 miliona, dotacije i grantovi 73 miliona, dugovanja po različitim osnovama 7 i sudske presude 2 miliona. Materijalni troškovi projektovani su na 32,5 miliona, a budžetske rezerve predviđene su u visini od 431.000 konvertibilnih maraka.

- Reklama -

“Jednoglasni smo i u poziciji i u opoziciji da ovaj budžet treba i mora biti puno kvalitetniji u svojoj konačnoj verziji jer mora biti razvojni, te odražavati potrebe svih građana. Stoga ga zajedno sa svim strukturama u zajednici moramo popravljati kroz javne rasprave”, istakao je predsjednik Parlamenta, Esed Kadrić.

Nacrt je daleko od idealnog, slaže se i gradonačelnik Siniša Milić.

“Kroz smanjenje iznosa za plate, grantove i materijalne troškove uštedićemo bar 20 miliona maraka, te ih upotrijebiti za razvoj Distrikta”, precizirao je Milić.

Opozicija je Nacrt ocjenila kao nedopustivo slab – tvrdeći čak da je on najlošiji od kako postoji Distrikt.

Inače, četiri javne rasprave o budžetu, odlučeno je danas, biće održane u periodu od 14. do 18. marta u Domu kulture u Brčkom, a budžet bi trebao biti usvojen najkasnije do kraja petog mjeseca.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime