Budžet Distrikta za narednu godinu biće usvojen do kraja tekućeg mjeseca - nula49.com
spot_img
spot_img

Budžet Distrikta za narednu godinu biće usvojen do kraja tekućeg mjeseca

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Komisija za budžet brčanske Skupštine, gotovo je u kontinuiranom zasjedanju s ciljem usaglašavanja konačnog prijedloga budžeta Distrikta za narednu godinu.

Prema najavama, ovaj ključni finansijski dokument trebao bi se pred zastupnicima na konačnom usvajanju naći u posljednjoj sedmici tekućeg mjeseca.

“Radimo svakog dana na raspodjeli budžeta čiji je okvir 400 miliona maraka, kako bismo usaglasili stavove, odnosno što kvalitetnije pripremili budžet za 2024. imajući u vidu više od 550 amandmana koji su pristigli, a obuhvataju i prijedloge građana, nevladinih organizacija i predstavnika Mjesnih zajednica, iskazanih tokom javnih rasprava, uključujući i zahtjeve odjeljenja i javnih službi Distrikta“, rekao zastupnik NIP-a i član resorne komisije Skupštine Distrikta Damir Bulčević.

Ono što je u ovom trenutku komisija već usaglasila odnosno naći će se u budžetu za narednu godinu, sasvim sigurno su sredstva za povećanje plata od pet procenata.

„Osim toga doći će do određene podrške odnosno finansijske pomoći penzionerima Brčko distrikta BiH i to na način kako su oni i tražili. Potom finansijska budžetska podrška biće pružena i Vijeću mladih Brčko distrikta BiH, što podrazumijeva podršku mladima i kroz određene dodatne projekte“, istakao je Bulčević.

Obzirom na sve navedeno u resornoj skupštinskoj komisiji očekuju u narednoj godini rapidan rast izvršenja kapitalnog budžeta Distrikta.

„Svi oni projekti koji budu inkorporirani u budžet za narednu godinu, ti projekti će imati i građevinsku dozvolu sa osiguranim sredstvima i realizacijom tokom 2024. godine. Upravo s toga očekujemo u narednoj godini najviše dosadašnje izvršenje kapitalnog budžeta od uspostave Distrikta“, akcentira Bulčević.

U ovom trenutku nije moguće kroz prijedlog budžeta ispuniti sve amandmanske zahtjeve.

„No pred nama je već sad izvjesno i rebalansiranje budžeta budžeta za narednu godinu tako da će do biti i otvorena mogućnost za ispunjenje podnesenih i eventualno novih amandmana“, istakao je Bulčević, zaključivši kako očekuje da će u posljednjoj sedmici tekućeg mjeseca, budžet biti pred zastupnicima brčanske Skupštine, te usvojen u zakonom propisanom roku, odnosno do kraja tekuće godine.

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img