Brojne nepremostive prepreke na ulicama Brčko distrikta

Širom svijeta danas se obilježava Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Ni danas, više od 19 godina od osnivanja Distrikta, u gradu sa godišnjim budžetom većim od 200 miliona KM, osobe u invalidskim kolicima ne mogu ući u Vijećnicu.

Zakon je jasan – sve institucije dužne su da omoguće pristup osobama sa invaliditetom. Ipak, zakon se (ovaj, da zli jezici ne pomisle nešto drugo) krši u skoro svakoj instituciji Brčko distrikta.

Valja napomenuti da su pojedine institucije i javna preduzeća obezbijedila pristupne rampe za osobe u invalidskim kolicima. Ali se mora dodati i to da su one praktično beskorisne jer unutrašnjost većine zgrada nije uređena za kretanje osoba sa invaliditetom.

Ipak, mnogo je više primjera potpunog zanemarivanja osoba sa invaliditetom.

Pa tako, ukoliko ste u invalidskim kolicima, nemate pristup Skupštini distrikta, zakonodavnom tijelu ove lokalne zajednice. I na putu ka predstavnicima izvršne vlasti čekaju vas nepremostive prepreke – brčanska Vijećnica, dom gradonačelnika Brčko distrikta nema obezbijeđen prilaz sa osbe sa invaliditetom. Kao ni većina Odjeljenja Vlade.

Ne možete posjetiti ni Dom kulture u našem gradu, kao ni brojne škole. Poseban problem predstavljaju sanitarni čvorovi, pa tako u starijim školskim zgradama roditelji dovode svoju djecu i moraju sa njima biti sve vrijeme boravka u školi, kako bi bili pri ruci u slučaju potrebe da svoje dijete iznesu iz kolica na leđima, te vrate u kolica kako bi djeca mogla dalje da prate nastavu.

Osobama u invalidskim kolicima problem često predstavlja i pristup određenim zdravstvenim ustanovama, ali i transport.

Na sve ovo, i brojne druge primjere kršenja osnovnih ljudskih prava osoba sa invaliditetom još prije više od dvije godine upozoravala je Kancelarija ombudsmena u BiH, prilikom predstavljanja specijalnog izvještaja o pristupačnosti radnih prostora zakonodavnih tijela u BiH osobama sa invaliditetom.

“Pitanje je opredijeljenosti. Jedno je kada na sjednici političari govore ono što narod voli da čuje, ali kada se iza zatvorenih vrata razgovara o budžetu onda postoje drugačiji interesi i želje. Ja ću insistirati na novcima za ove namjene a oni koji budu tražili da se novac dominantno preusmjerava u druge svrhe će biti prepoznati”, rekao je medijima tada Esed Kadrić, predsjednik brčanske Skupštine.

Ove i prošle godine, poslanici vladajuće koalicije u Skupštini Brčko distrikta podijelili su više od devet miliona KM raznim nevladinim organizacijama i udruženjima građana.

Osobe u invalidskim kolicima i dalje ne mogu koristiti pješački prelaz od zgrade Vlade do Vijećnice.

 

 

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime