Brojne aktivnosti udruženja oboljelih od multiple skleroze

Udruženje oboljelih od multiple skleroze nastavlja sa implementacijom projekata podržanih od strane Vlade Brčko distrikta.

Na obilježavanju svjetskog dana oboljelih od MSa sa direktorom FZO Brčko distrikta dogovoreno je da se uputi poziv za sastanak, što je i urađeno, te se očekuje da će ovo udruženje uskoro dobiti termin za sastanak tokom koga će iznijeti sve probleme sa kojima se susreću. Poziv za sastanak, inače, upućen je još u junu mjesecu.

- Reklama -

13. avgusta je u prostorijama Udruženja nastavljeno sa planiranim aktivnostima. Ni loše vrijeme nije spriječilo ionako slabo pokretne članove, da prisustvuju sastanku sa doktoricom Vericom Kapikul.

Tokom sastanka bilo je riječi o kovidu-19, te o tome kakvim rizicima su izložene osobe oboljele od multiple skleroze (MS). Na mnogobrojna pitanja u vezi sa kovidom-19 i MS, doktorica Kapikul pružila je iscrpne odgovore.

11. avgusta održano je predavanje na temu stres i MS. Stres je, nažalost, sastavni dio života svih ljudi, pa tako i oboljeli od MS-a, što predstsvlja teret na ionako težak život prouzrokovan bolešću… Predavač je bila psiholog Sanja Haseljić, inače dugogodišnji psiholog ovog udruženja.

Sanja je naglasila da je stres pojam koji se zadnjih decenija često koristi i uobičajeno je čuti “pod stresom sam”, iako ponekad tačno ne možemo odrediti zbog čega. Stresna situacija odnosi se na vanjski događaj koji remeti psihofizičko funkcionisanje.

Način na koji će se pojedinac nositi sa stresom pod uticajem je genetike, iskustva i ponašanja. Reakcija na stres ne treba uvijek biti negativna, stres može biti i pozitivan. Negativne posljedice izloženosti stresu mogu uzrokovati lošu adaptaciju.

Pandemija kovida-19 bila je situacija koja je donijela iznenadnu promjenu i zahtijevala adaptaciju, ali i sada kada je trenutno “najgore iza nas” ostaju posljedice proživljenih iskustava…

 

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime