Broj zahtjeva za dokup staža porastao u ovoj godini

Pravo na dokup staža imaju sve nezaposlene osobe sa Evidencije brčanskog Zavoda za zapošljavanje kojima nedostaje do tri godine staža za sticanje starosne penzije.

“U 2016. godini podnešeno je 37 zahtjeva, riješeno je 13, dokup je u toku za 19 osoba, a neriješena su četiri zahtjeva. Pravo na starosnu penziju su ostvarile 32 osobe za šta je Zavod uplatio skoro 68.000 maraka, ili po jednom licu oko 2.123 marke. Odbijeno je 13 zahtjeva”, precizirao je Milovan Vuković, šef Sektora za pravne i opšte poslove brčanskog Zavoda za zapošljavanje.

- Reklama -

Prema njegovim riječima, od početka 2017 do danas podnešeno je 12 zahtjeva za dokup staža, od čega je 10 neriješeno, dok su dva riješena i dokup je u toku.

“U ovoj godini šest lica je otišlo u penziju i njima je uplaćeno oko 9. 700 maraka ili po jednom nezaposlenom licu oko 1. 600 maraka”, dodao je Vuković.

On je naglasio da se može reći da je broj zahtjeva u ovoj godini porastao u odnosu na 2016. godinu.

Vuković je pojasnio da zahtjevi za 2016. godine nisu riješeni, ne zbog neažurnosti Zavoda, već zbog toga što su Fondovi PIO Federacije i RS dužni da prethodno utvrde nedostajući staž osiguranja, u zavisnosti od čega Zavod donosi pozitivno ili negativno riješenje.

“Također u toku je dokup staža i po zahtjevima iz 2015. godine za 15 osoba, i zahtjevima iz 2014. za četiri osobe”, dodao je.

Još je naglasio da je procedura za dokup staža malo duža kada je riječ o osobama koje imaju staž osiguranja i u inostranstvu.

“Međutim, mi priznajemo to pravo od trenutka kada je nezaposleno lice podnijelo zahtjev za dokup staža, tako da to čekanje i od više mjeseci ne utiče na ostvarivanje tog prava. Jedino ako ta lica ispune godine života, a taj odgovor ne stigne onda sa svakim protekom dana oni gube pravo na penziju zato što ne možemo izvršiti uplatu sredstava dok ne dobijemo odgovor od nadležnog fonda PIO”, naglasio je Vuković.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime