Broj nezaposlenih u padu, zaposlenih u porastu

Svakodnevno se mogu čuti stanovnici, ne samo ovog grada, nego i zemlje, koji se žale na nezaposlenost.

Mnogi napuštaju zemlju u kojoj su rođeni i odrasli, u narodu bi se reklo „trbuhom za kruhom“. Ovim povodom razgovarali smo sa direktorom Zavoda za zapošljavanje Brčko i saznali nešto više o podacima koje pokazuje statistika iz prethodnog perioda.

- Reklama -

U odnosu na prethodnu godinu i mjesece, bitno je istaći, osjeti se pad broja nezaposlenih na Zavodu za zapošljavanje, što je svakako pozitivna informacija, a još pozitivnija je činjenica da ima i porasta broja zaposlenih.

“Sa 30.06. na aktuelnoj evidenciji Zavoda za zapošljavanje bilo je ukupno 11 226 nezaposlenih lica, što predstavlja pad u odnosu na prethodne mjesece i godinu, to jest u odnosu na prethodne godine, imamo konstantan pad, otprilike od nekih 13 000 nezaposlenih lica, sa prošlim mjesecom, smo došli do broja od 11 226. U istom periodu dolazi i do porasta zaposlenih, tako da smo prvi put u posljednjih par godina prešli broj od 17 000” rekao je Vlado Jevtić, direktor Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH.

Sa prethodnim mjesecom, zapravo je 17 104 zaposlenih. Ipak, u ovoj pozitivnoj priči pada nezaposlenih na evidenciji i porasta zaposlenih postoji i jedna negativna strana. Naime, veliki je broj onih koji napuštaju zemlju.

“Postoji jedna negativna tendencija – dolazi do bržeg smanjenja broja nezaposlenih lica, nego što dolazi do rasta broja zaposlenih, a pretpostavka je da je to posljedica odlaska ljudi u inostranstvo” kaže Jevtić.

Planirano je, između ostalog, i pokretanje Kluba za traženje posla, koji će raditi sa svim onim licima koja su dugoročno, što znači preko 12 mjeseci nezaposlena, a Zavod za zapošljavanje ima još nekoliko projekata ispred sebe u narednom periodu.

(brcko.tv)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime