Broj bubrežnih bolesnika u Brčkom u blagom porastu

Od ukupno stotinu članova Udruženja hroničnih bolesnika “Bubreg” Brčko, šezdeset devet je hemodijaliznih pacijenata koji tri puta nedeljno po četiri sata primaju propisanu terapiju za liječenje od ove opake bolesti. Najmlađi član među njim je dvadesetosmogodišnji Brčak, a više njih ima preko osamdeset godina.

Hadžip Karamujić boluje od bubrežne insuficijencije i ujedno je predsjednik Udruženja hroničnih bubrežnih bolesnika “Bubreg” Brčko distrikta BiH. Zahvaljujući dobrim ljudima uspio je prikupiti 80.000 KM i putem nevladine oragnizacije “Otvorena mreža” Sarajevo, čeka transplantaciju bubrega u Francuskoj. On je jedan od tri kandita koji čekaju transplataciju na ovaj način, a za koju kaže da je najbolji i najjeftini način liječenja hemodijalize.

Uslovi pod kojima pacijenti primaju dijalizu u našem Dijaliznom centru su možda najbolji u BiH, a za njihovo liječenje i prijevoz do Centra i nazad, Vlada Brčko distrikta svake godine izdvaja preko dva miliona maraka.

“U 2015. godini isplaćeno je oko 2,2 maraka za prosječno 65 pacijenata i četiri akutne dijalize, dok je za 2016. godinu ta suma iznozila 2,3 marke za prosječno 66 pacijenata i 13 akutnih dijaliza. Svaki pacijent ima, u prosjeku, od jednu do 15 hemodijafiltracija, a cijena jedne je 120 evra, a akutne 450 evra“, istakao je Sabrija Čandić, šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge.

Iz navedenih podataka vidljivo je da je broj oboljelih od ove bolesti u blagom porastu.

Jedini problem s kojima se oboljeli od ove bolesti susreću, kaže Karamujić, je taj što pojedini lijekovi nisu na esencijalnoj listi, a jako su skupi, te se pacijenti moraju sami snalaziti.

“Takav je lijek za smanjivanje fosfora u organizmu Renvela koji košta 550 konvertibilnih maraka i obično ga nabavljamo u susjednim zemljama gdje je jeftiniji”, poručio je Karamujić.

Napomenimo i to da Udruženje nema svoje prostorije, okupljaju se u Omladinskom centru i ljetnim baštama. Šef Čandić poručio je da je spreman izaći pred Vladu u pogledu ovog pitanja, a prema zahtjevima Udruženja.

 

 

(radiobrcko.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime