Brka: Prvi razred osnovne škole pohađaju učenici uzrasta do 13 godina

Skupština Brčko distrikta nedavno je usvojila izmjenu Zakona o dječijoj zaštiti, u kojoj jasno naglašava da dječiji dodatak mogu primati samo ona djeca koja su napunila 7 godina života i koja redovno pohađaju školu.

Ova izmjena zakona donijela je i određene probleme na samom početku nove školske godine sa kojima se suočavaju i učenici prvog razreda Osme osnovne škole.

“Problem je taj što su u naš razred, gdje idu djeca od sedam godina, upisana djeca koja imaju devet, deset, jedanaest, čak i dvanaest godina. Mi smatramo da to nije u redu zato što njihova dob i dob naše djece ne idu zajedno”, kaže Mirela Bobaš, jedna od majku čije dijete pohađa ovu školu.

“Ne može neki petnaestogodišnjak ili četrnaestogodišnjak biti u razredu sa nekim šestogodišnjakom ili sedmogodišnjakom. Ja opet naglašavam, mi nikog ne diskriminišemo, nama samo smetaju ta odrasla djeca” dodaje još jedna majka, Samira Peštalić.

Zakon o osnovnom obrazovanju propisuje da se u prvi razred upisuju djeca koja do prvog aprila napune šest godina, zatim prođu stručnu komisiji i ocjenu zrelosti.

Iz uprave Osme osnovne škole ističu da su svjesni situacije u kojoj se nalaze, ali da trenutno ne mogu ništa učiniti.

“Ovdje se radi o djeci Romima i onim koji se ne izjašnjavaju kao Romi i koji su doveli stariju djecu upravo iz tog razloga, što dok nije došlo do izmjene u Zakonu o dječijoj zaštiti, oni su mogli primati dječiji dodatak, bez obzira bila djeca redovna ili ne”, objašnjava Sadeta Hasić, direktor Osme osnovne škole.

Zabrinuti roditelji kažu da nemaju ništa protiv da romska djeca pohađaju školu zajedno sa njihovom djecom, ali ipak naglašavaju da starosna dob djece treba biti ograničena.

“Nama djeca ne smetaju. Znači, nek djeca idu, ali zna se i odrasli gdje idu. Ako je četrnaest, petnaest godina, nek ga daje u drugi razred, a ovo što je mlađe, neka ide sa ovom djecom. To se ja ništa ne bunim. Problem je što idu velika djeca sa malom djecom u školu”, kaže roditelj učenika Osme osnovne škole, Senad Huseljić

Ukoliko ovaj problem uskoro ne bude rijšene, roditelji najavljuju i preduzimanje određenih mjera.

“Mi kao roditelji smo planirali da našu djecu ispišemo iz ove škole, Osme osnovne, i da ih prebacimo u Brčko ili neku blizu školu, jer jednostavno ne možemo da puštamo djecu i da razmišljamo hoće li se njima šta desiti, hoće li ti veliki njih gurkati ili će slučajno biti neki konflikt”, zaključuje Mirela Bobaš.

 

 

 

(brcko.tv)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime