spot_img
spot_img

Брка: Отворен савремени центар за откуп млијека

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Земљорадничка задруга „Брка“ отворила је савремени центар за откуп млека са едукативно- комуникацијским центром намјењеним јачању пољопривредне производње, посебно производње млијека.

Укупна вриједност пројекта је 1,4 милиона КМ од чега је око милион КМ уложила Развојна агенција Републике Чешке која је обезбиједила цистерну за транспорт млијека, 31 лактофриз и лабораторију за контролу квалитета млијека, док јеЗЗ „Брка“ са око 400 хиљада КМ адаптирала простор за сакупљање млијека, дио простора за прераду млијека и едукативни центар.

– Захваљујући овом пројектом успели смо у протекле двије године да амртизујемо све ударе ниских откупних цијена, заштитимо наше произвођече и производњу. Имали смо чак и благи пораст о чему говоре и званичне статистике по којима је једино у Брчко дистрикту дошло до повећања производње млијека – рекао је Адис Рахман, пројект менаџер у ЗЗ „Брка“. Додао је да имају 37 откупних станица у БиХ и да дневно од 250 кооперната откупе око 13 хиљада литара млека. Циљ им је да дођу до откупа од 18 хиљада литара млијека дневно.

– Наше млијеко се налази на полицама ЕУ иако снабдјевамо домаће мљекаре јер оне од нас захтјевајуквалтет који им омогућава извоз-рекао је Рахман.
Зоран Гајић, шеф Одејељења за пољопривреду истакао је да је ово значајна подршка произвођачима млијека у Брчко дистрикту за које Влада издваја новац кроз подстицаје.

Отварању едукативно – комуникационог центра присуствовао је и амбасадор Републике Чешће у БиХ Јакуб Скаун.

– Дуго година сарађујемо са БиХ и ово је један у низу пројеката које финансирамо у овој земљи. Годишње је то око 30 пројеката а овај је један од најбитнијих. Жеља нам је да помогнемо произвођачима да повећају количину и квалитет млијека и да лакше продају своје производе – рекао је амбасадор Скаун.

 

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img