Brka: Otvoren savremeni centar za otkup mlijeka

Zemljoradnička zadruga „Brka“ otvorila je savremeni centar za otkup mleka sa edukativno- komunikacijskim centrom namjenjenim jačanju poljoprivredne proizvodnje, posebno proizvodnje mlijeka.

Ukupna vrijednost projekta je 1,4 miliona KM od čega je oko milion KM uložila Razvojna agencija Republike Češke koja je obezbijedila cisternu za transport mlijeka, 31 laktofriz i laboratoriju za kontrolu kvaliteta mlijeka, dok jeZZ „Brka“ sa oko 400 hiljada KM adaptirala prostor za sakupljanje mlijeka, dio prostora za preradu mlijeka i edukativni centar.

- Reklama -

– Zahvaljujući ovom projektom uspeli smo u protekle dvije godine da amrtizujemo sve udare niskih otkupnih cijena, zaštitimo naše proizvođeče i proizvodnju. Imali smo čak i blagi porast o čemu govore i zvanične statistike po kojima je jedino u Brčko distriktu došlo do povećanja proizvodnje mlijeka – rekao je Adis Rahman, projekt menadžer u ZZ „Brka“. Dodao je da imaju 37 otkupnih stanica u BiH i da dnevno od 250 koopernata otkupe oko 13 hiljada litara mleka. Cilj im je da dođu do otkupa od 18 hiljada litara mlijeka dnevno.

– Naše mlijeko se nalazi na policama EU iako snabdjevamo domaće mljekare jer one od nas zahtjevajukvaltet koji im omogućava izvoz-rekao je Rahman.
Zoran Gajić, šef Odejeljenja za poljoprivredu istakao je da je ovo značajna podrška proizvođačima mlijeka u Brčko distriktu za koje Vlada izdvaja novac kroz podsticaje.

Otvaranju edukativno – komunikacionog centra prisustvovao je i ambasador Republike Češće u BiH Jakub Skaun.

– Dugo godina sarađujemo sa BiH i ovo je jedan u nizu projekata koje finansiramo u ovoj zemlji. Godišnje je to oko 30 projekata a ovaj je jedan od najbitnijih. Želja nam je da pomognemo proizvođačima da povećaju količinu i kvalitet mlijeka i da lakše prodaju svoje proizvode – rekao je ambasador Skaun.

 

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime