Brčko: Želja za pozorištem jača i od kiše

Ni krupne kapi kiše, ni jak vjetar koji je zahvatio Brčko nisu spriječili građane da sinoć u Domu kulture podrže projekat “Pozorište koje vam nedostaje”. Još jednom je jasno poručeno – Brčkom treba pozorište.

NASTeatar je sinoćnjim izvođenjem monodrame “Svetozar t'reći” opravdao očekivanja publike, te su ga Brčaci nagradili salvama smijeha i burnim aplauzom. Crna komedija protkana mnogim istinama samo je početak projekta “Pozorište koje vam nedostaje”, a nova predstava građane Brčkog očekuje već večeras.

- Reklama -

Ivan Perković, glumac i osnivač NASTeatra kaže da uvijek rado podrži ovakve projekte.

“Nema grada bez pozorišta. Zbog toga sam se rado odazvao ovom pozivu, a publika je pokazala da nismo pogriješili. Ovdje su ljudi željni kulture, i uvijek je pravo zadovoljstvo igrati u takvim uslovima. Ukoliko zajedno stvorimo pozorište, pozorište će stvoriti grad”, kaže Perković.

Predsjednik udruženja “Stend ap BH”, Aleksandar Pantelić, kaže da je zahvalan publici na podršci i da se nada da ćemo svi zajedno ukazati na činjenicu da grad nije grad bez pozorišta.

“Građani su se odazvali u velikom broju i podržali ovaj projekat. Nastavljamo dalje i pokušaćemo ostvariti saradnju i sa drugim teatrima, i već je vidljivo da osim Pozorišnih susreta sada imamo stalan upliv teatra u život Brčko distrikta tokom čitave godine. Iza nas je nekoliko izuzetnih predstava, ali kao što smo i najavili – tek počinjemo”, dodaje Pantelić.

Cvijan Pajkanović, koordinator projekta “Pozorište koje vam nedostaje” za medije je rekao da je čitava ideja nastala spontano, iz čiste potrebe za većim kulturološkim standardima u našem gradu.

“Cilj nam je za početak saradnja sa teatrima u užoj i široj okolini, promocija kulture i umjernosti i stvaranje zdrave pozorišne navike u Brčkom, kako kod publike tako i kod gostujućih dramskih umjetnika. Projekat je dugoročnog karaktera, a kao krajnji cilj postavljena je realizacija ideje o samostalnom profesionalnom gradskom pozorištu koje bi naš grad podiglo na viši nivo kulturne i društvene svijesti”, kaže Pajkanović.

Organizatori pozivaju građane da i večeras budu gosti “NASTeatra za Brčko teatar”, od 20 časova u Domu kulture, kada će biti izvedena predstava “Život oca Todora”, fantastična priča, bogate narodne leksike, prožeta crnim humorom.

Ulaz na večerašnju predstavu je slobodan. Vidimo se!

 

 

 

 

(nula49.com/foto: Zerina Kurtović)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime