spot_img

Brčko: Zdravstvo ima dovoljne količine seruma protiv ujeda zmija

Published:

- Advertisement -

Šefica Pododjeljenja za javno zdravstvo u brčanskoj Vladi dr Anđa Nikolić izjavila je da nadležne službe u ovom Pododjeljenju raspolažu dovoljnim količinama seruma protiv ujeda zmija i da u prvih pet mjeseci ove godine nije zabilježen nijedan slučaj ujeda tih opasnih gmizavaca.

“Na našu sreću i zadovoljstvo ni u prošloj godini nije prijavljen niti jedan slučaj ujeda zmije budući da se u širem regionu stalno pojavljuju informacije o navodnoj najezdi zmija. Ja mislim da treba razlikovati zmije bjelouške od otrovnica čiji je ujed opasan”, rekla nam je dr Nikolić.

Šefica Nikolić je upozorila građane da ne smiju rizikovati ukoliko ih bilo kakva zmija ujede već se moraju javiti ljekaru.

“Izuzev Stjepkovice i jednog dijela Maoče, dakle brdovitog i kamenitog područja Distrikta nisu ni zabilježene pojave poskoka, kao najrasprostranjenije otrovnice”, rekla je dr Nikolić.

Ona je istakla da se osobe koje eventualno ujede zmija trebaju što prije javiti ljekaru kako bi bile adekvatno medicinski zbrinute, jer u suprotnom mogu nastupiti neželjene posljedice.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img