spot_img
spot_img

Брчко: Здравствене установе имају проблема са набавком серума против змијског отрова

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Иако је љето тек пред нама, а прољеће карактеришу честе падавине, и даље велики број Брчака користи сваку прилику како би лијепо вријеме проводио у природи. Како не би имали лоша искуства у сусрету са крпељима и змијама из Хигијенско-епидемиолошке службе позивају на опрез јер ујед односно убод ових животиња може изазвати озбиљне здравствене компликације опасне и по живот.

Становници Брчко дистрикта све чешће примјећују појаву змија у урбаним подручјима и у непосредној близини стамбених објеката.

„Брчко дистрикт, као и ентитети у БиХ већ дуже вријеме имају потрешкоћа око набавке серума против змијског уједа односно антивипериног серума јер га за потребе нашег тржишта производи Институт Торлак из Београда који већ дуже вријеме све капацитете усмјерава у борбу против корона вируса“, истакала је др Мирјана Кузмановић, шефица Хигијенско-епидемиолошке службе у Брчком.

Током љетних мјесеци на подручју Брчко дистрикта већ годинама се биљеже чести случајеви убода крпеља углавном код дјеце који су се показали позитивним на бактерију борелију која може проузроковати здравствене компликације и довести до Лајмске болести.

Лајмска болест је мултисистемско обољење субакутног и хроничног тока, које захвата првенствено кожу, а затим срце, зглобове и централни нервни систем.

Управо зато др Мирјана Кузмановић је апеловала на све да не прибјегавају нестручном уклањању крпеља са коже него да се јаве у прву здравствену установу.

Због свега наведеног из ове службе позивају све грађане Дистрикта на опрез приликом боравка у природи, нарочито када је ријеч о дјеци.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img