Brčko: Zbog snijega i hladnoće moguća i obustave nastave

Zbog intenzivnih sniježnih padavina, učenici iz rubnih dijelova Distrikta kasnili su jutros na nastavu, dok u Gornjim Dubravicama učenici nisu ni došli na nastavu jer ta autobuska linija nije funkcionisala.

“U toku dana će taj put biti očišćen tako da će djeca sutra moći doći redovno na nastavu. Ukoliko dalje bude izrazitih padavina i niskih temperatura, razmotrit ćemo i mogućnost obustave nastave ove sedmice”, izjavio je za Radio Brčko šef Odjeljenja za obrazovanje Senad Osmanović.

- Reklama -

Rukovodilac brčanskog Štaba zimske službe Vinko Vidović, istakao je da su sve ekipe na terenu i da se vrši posipanje i čišćenje svih saobraćajnica i trotoara.

“Jučer u toku dana i noćas je izvršeno preventivno posipanje solju i rizlom svih saobraćajnica i trotora prvog prioriteta. Trenutno se provode samo aktivnosti na raščišćavanju snijega, više nema posipanja dok snijeg ne prestane padati. Već se čiste i putevi i trotoari trećeg intenziteta, međutim snijeg intenzivno pada. Sva raspoloživa mehanizacija i ljudstvo su na terenu, posipnog materijal ima dovoljno, a ako bi bilo jačih sniježnih padavina, po ugovoru, možemo angažovati rezervne sastave. Međutim, mislimo da za sada neće biti potrebe za tim”, istakao je Vidović.

On je podsjetio, da su po Zakonu o komunalnim djelatnostima, i građani obavezni da čiste snijeg i led na svojim katastarskim česticama i dijelovima trotora ispred svojih objekata.

Iz Policije Distrikta je potvrđeno da iako su nove sniježne padavine prozrokovale potoškoće u odvijanju saobraćaja, da su sve saobraćajnice na području Distrikta ipak prohodne, te da su zabilježene dvije saobraćajne nezgode sa materijalnom štetom.

“Apelujemo na vozače da brzinu svoga vozila usklade uslovima i stanju na putevima. Podsjećamo i da vozači moraju posjedovati zimsku opremu”, istakao je šef Operativno-komunikacijskog centra brčanske Policije Halid Emkić.

 

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime