Brčko: Zbog smoga povećan broj pacijenata sa respiratornim oboljenjima

U ambulantama za plućne bolesti u Brčko distriktu u zadnjih nekoliko sedmica bilježi se povećan broj pacijenata koji se javljaju sa simptomima respiratornih oboljenja.

Situacija sa zagađenjem zraka u nekim većim gradovima kao što su Sarajevo, Tuzla, Zenica pa i Beograd u zadnjih nekoliko dana poprima alarmantne razmjere s obzirom na posljedice koje ostavlja na zdravlje ljudi.

“Iako nemamo mogućnosti da se u Brčko distriktu izmjeri zagađenje vazduha kao u nekim drugim gradovima, sigurno da smog i čestice u njemu u posljednje vrijeme značajno doprinose povećanju broja pacijenata sa respiratornim infekcijama”, ističe dr Slađan Miranović šef Odjeljenja za plućne bolesti u brčanskoj Bolnici.

Na aero-zagađenja su naročito osjetljiva djeca do pet godina i starija lica, te se preporučuje da se što kraće boravi na otvorenom u jutarnjim i večernjim satima, kada je koncetracija smoga najveća. Takođe, upotreba medicinskih maski u ovakvim situacijama nije od velike pomoći.

Od bolesti povezanih sa zagađenjem zraka u Bosni i Hercegovini godišnje umre duplo više ljudi nego u Sjevernoj Makedoniji i četiri puta više nego na Kosovu i Metohiji, navodi se u u posljednjem izvještaju Svjetske banke za BiH.

Mada kompletan izvještaj još nije dostupan, u podacima s kojima raspolažu stoji da od bolesti povezanih sa zagađenjem zraka u Bosni i Hercegovini godišnje umre 3.300 ljudi.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime