spot_img
spot_img

Брчко: Због смога повећан број пацијената са респираторним обољењима

spot_img
spot_img
spot_img

У амбулантама за плућне болести у Брчко дистрикту у задњих неколико седмица биљежи се повећан број пацијената који се јављају са симптомима респираторних обољења.

Ситуација са загађењем зрака у неким већим градовима као што су Сарајево, Тузла, Зеница па и Београд у задњих неколико дана поприма алармантне размјере с обзиром на посљедице које оставља на здравље људи.

“Иако немамо могућности да се у Брчко дистрикту измјери загађење ваздуха као у неким другим градовима, сигурно да смог и честице у њему у посљедње вријеме значајно доприносе повећању броја пацијената са респираторним инфекцијама”, истиче др Слађан Мирановић шеф Одјељења за плућне болести у брчанској Болници.

На аеро-загађења су нарочито осјетљива дјеца до пет година и старија лица, те се препоручује да се што краће борави на отвореном у јутарњим и вечерњим сатима, када је концетрација смога највећа. Такође, употреба медицинских маски у оваквим ситуацијама није од велике помоћи.

Од болести повезаних са загађењем зрака у Босни и Херцеговини годишње умре дупло више људи него у Сјеверној Македонији и четири пута више него на Косову и Метохији, наводи се у у посљедњем извјештају Свјетске банке за БиХ.

Мада комплетан извјештај још није доступан, у подацима с којима располажу стоји да од болести повезаних са загађењем зрака у Босни и Херцеговини годишње умре 3.300 људи.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img