Brčko: Zbog nezakonitog prijavljivanja birača za glasanje van BiH pritvoreno još jedno lice

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH proširilo je istragu izbornih zloupotreba u vezi s nezakonitim prijavljivanjem građana s prebivalištem u distriktu Brčko za glasanje izvan Bosne i Hercegovine.

Nakon što je u saradnji s policijom otkrilo krivotvorenje potpisa na prijavama za glasanje, te prikupilo dokaze o sumnji na trgovinu uticajem i pripremanje krivičnog djela, četvorici osumnjičenih među kojima je i zastupnik u lokalnoj skupštini Pejo Mendeš*, određen je jednomjesečni pritvor.

Nakon pritvaranja osumnjičenih Stojana Bavarčića*, Peje Mendeša i Jasmina Ravkića*, u pritvoru je od nedjelje, 11. oktobra i Mato Gluhaković* na koga je Tužilaštvo proširilo istragu, koju je ranije otvorilo prema osumnjičenima Mendešu i Ravkiću.

Gluhakovića se sumnjiči da je u dogovoru sa Mendešom, kao aktivnim političkim subjektom, pribavio lične dokumente najmanje trideset mještana naseljenih mjesta Rašljani i Bijela, a zatim ih zajedno sa njim, bez njihovog znanja i saglasnosti prijavio za glasanje van BiH.

Oni su Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine podnijeli prijave u njihovo ime, krivotvoreći njihove potpise na prijavama u namjeri da se ta lica evidentiraju za glasanje iz inostranstva – navedeno je u prijedlogu za određivanje pritvora.

Gluhaković je lišen slobode 8. oktobra i sutradan doveden u prostorije Tužilaštva Distrikta, gdje ga je tužilac ispitao u svojstvu osumnjičenog i predložio nadležnom sudu da mu odredi pritvor. Po tužilačkom prijedlogu, a usljed opasnosti da će osumnjičeni uticati na svjedoke, Osnovni sud Distrikta je u nedjelju, 11. oktobra, odredio jednomjesečni pritvor osumnjičenom, dva dana pošto je istovjetnu mjeru izrekao Mendešu i Ravkiću.

Podsjetimo, njima je usljed opasnosti da će uticati na svjedoke i saučesnike pritvor određen u petak, 9. oktobra pošto ih je Policija Distrikta dan ranije lišila slobode. U odvojenom slučaju, ali iz skoro istih razloga, pritvor je prije sedam pravosnažno određen Stojanu Bavarčiću*.

Imajući u vidu indikativno veliki broj prijavljenih birača za glasanje iz inostranstva, otkrivanje i dokazivanje krivičnih djela iz izborne oblasti u fokusu je rada Tužilaštva i Policije Distrikta, na čemu će se prioritetno zadržati i na dan održavanja izbora, ali u postizbornom periodu.

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenom licu ne znači da je to lice zaista i odgovorno za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime