Brčko: Završeno renoviranje zgrade Ginekologije

Porodilište u Brčkom je već duže vrijeme u veoma lošem stanju. Od izgradnje je prošlo gotovo pet decenija, te su uslovi vremenom postali nepovoljni za osoblje i pacijente.

Rekonstukcijom koja je počela početkom osmog mjeseca ove godine, može se reći da je Odjeljnje za ginekologiju i akušerstvo poprimilo novo ruho koje i zaslužuje.

Na zgradi Ginekologije i porodilišta u Brčkom od njene izgradnje nije bilo značajnijih rekonstrukcija. Ovogodišnjim radovima koji su trajali četiri mjeseca umnogme se izmjenio dotadašnji izgled zgrade, koja i jeste zahtjevala hitnu obnovu. Direktor JZU, kaže da će ovo trenutno stanje riješiti probleme na ovom odjeljenju koji su od vitalnog značaja.

- Reklama -

“Sveukupna vrijednost rekonstrukcije je bila oko 200 hiljada KM, međutim mi smo osim toga ovdje nabavili i novu opremu – nove operacione lempe i nove operacione stolove, a sada imamo i dvije operacione sale”, rekao je Nihad Šibonjić, direktor Javne zdravstvene ustanove Brčko.

Izgradnjom dodatne operacione sale će biti smanjene rizične situacije i olakšaće se funkcionisanje cijelog odjeljenja. Brčanska ginekologija sada ima pedest kreveta i ono što je najznačajnije može da u toku jednog dana zbrine dest poroda.

“Konačno smo dobili mogućnost da možemo bez ikakvih stresova i problema istovremeno raditi čak u dvije sale, da možemo porađati u četiri boksa i da muž može prisustvovati porođaju. Dakle, možemo voditi moderan porod, što je i bila naša intencija i što se već sprovodi u većim centrima”, rekao je šef Ginekologije u Brčkom prim. dr. Slavko Nikić.

Ovdje, kako kažu, neće stati, slijedi nabavka savremenog ultrazvučnog aparata, dva anetsteziološka aparata, te sitnija oprema, koja je neophodna za nesmetani rad na polju ginekologije i akušerstva u distriktu.(rtvbn.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime