Brčko: Završeno renoviranje zgrade Ginekologije

Porodilište u Brčkom je već duže vrijeme u veoma lošem stanju. Od izgradnje je prošlo gotovo pet decenija, te su uslovi vremenom postali nepovoljni za osoblje i pacijente.

Rekonstukcijom koja je počela početkom osmog mjeseca ove godine, može se reći da je Odjeljnje za ginekologiju i akušerstvo poprimilo novo ruho koje i zaslužuje.

Na zgradi Ginekologije i porodilišta u Brčkom od njene izgradnje nije bilo značajnijih rekonstrukcija. Ovogodišnjim radovima koji su trajali četiri mjeseca umnogme se izmjenio dotadašnji izgled zgrade, koja i jeste zahtjevala hitnu obnovu. Direktor JZU, kaže da će ovo trenutno stanje riješiti probleme na ovom odjeljenju koji su od vitalnog značaja.

“Sveukupna vrijednost rekonstrukcije je bila oko 200 hiljada KM, međutim mi smo osim toga ovdje nabavili i novu opremu – nove operacione lempe i nove operacione stolove, a sada imamo i dvije operacione sale”, rekao je Nihad Šibonjić, direktor Javne zdravstvene ustanove Brčko.

Izgradnjom dodatne operacione sale će biti smanjene rizične situacije i olakšaće se funkcionisanje cijelog odjeljenja. Brčanska ginekologija sada ima pedest kreveta i ono što je najznačajnije može da u toku jednog dana zbrine dest poroda.

“Konačno smo dobili mogućnost da možemo bez ikakvih stresova i problema istovremeno raditi čak u dvije sale, da možemo porađati u četiri boksa i da muž može prisustvovati porođaju. Dakle, možemo voditi moderan porod, što je i bila naša intencija i što se već sprovodi u većim centrima”, rekao je šef Ginekologije u Brčkom prim. dr. Slavko Nikić.

Ovdje, kako kažu, neće stati, slijedi nabavka savremenog ultrazvučnog aparata, dva anetsteziološka aparata, te sitnija oprema, koja je neophodna za nesmetani rad na polju ginekologije i akušerstva u distriktu.(rtvbn.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime