Brčko: Zapošljavanja po ugovoru o djelu svesti na minimum

Glavni revizor Kancelarije za reviziju Brčko distrikta Nekir Suljagić je rekao da je kancelarija obavila reviziju učinka zapošljavanja po ugovorima o djelu, ugovorima o privremenim i povremenim poslovima, te ugovorima o posebnim poslovima, za period od 2016. do 2018. godine, te predložila da se zapošljavanje radnika po ugovoru realizuju samo u slučaju prijeke potrebe.

„U tom periodu, za angažovanje radnika u 13 institucija bez zasnivanja stalnog radnog odnosa utrošeno je 7.400.000 KM“, rekao je Suljagić.

Suljagić je rekao da je bitno je napomenuti da je revizija učinka jedna kompleksna revizija, koja pokazuje ekonomičnost i efikasnost upotrebe budžetskih sredstava za te namjene.

„Mi smo dali preporuke i Vladi i budžetskim korisnicima, da se takvo zapošljavanje svede na minimum, jer je ono netransparentno i dovodi u sumnju prioritete pri zapošljavanju“, rekao je Suljagić.

On ističe da je mišljenja da će zapošljavanje po ugovoru u narednom periodu biti u stagnaciji.

Takođe, zahvaljujući novom Zakonu o radu propisano je da zaposleni u realnom sektoru po takvom ugovoru, moraju imati isti tretman kao i drugi zaposleni, što podrazumijeva isto obračunavanje poreza i doprinosa na platu.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime