Brčko: Zapošljavanja po ugovoru o djelu svesti na minimum

- Reklama -

Glavni revizor Kancelarije za reviziju Brčko distrikta Nekir Suljagić je rekao da je kancelarija obavila reviziju učinka zapošljavanja po ugovorima o djelu, ugovorima o privremenim i povremenim poslovima, te ugovorima o posebnim poslovima, za period od 2016. do 2018. godine, te predložila da se zapošljavanje radnika po ugovoru realizuju samo u slučaju prijeke potrebe.

„U tom periodu, za angažovanje radnika u 13 institucija bez zasnivanja stalnog radnog odnosa utrošeno je 7.400.000 KM“, rekao je Suljagić.

- Reklama -

Suljagić je rekao da je bitno je napomenuti da je revizija učinka jedna kompleksna revizija, koja pokazuje ekonomičnost i efikasnost upotrebe budžetskih sredstava za te namjene.

„Mi smo dali preporuke i Vladi i budžetskim korisnicima, da se takvo zapošljavanje svede na minimum, jer je ono netransparentno i dovodi u sumnju prioritete pri zapošljavanju“, rekao je Suljagić.

On ističe da je mišljenja da će zapošljavanje po ugovoru u narednom periodu biti u stagnaciji.

Takođe, zahvaljujući novom Zakonu o radu propisano je da zaposleni u realnom sektoru po takvom ugovoru, moraju imati isti tretman kao i drugi zaposleni, što podrazumijeva isto obračunavanje poreza i doprinosa na platu.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime