spot_img
spot_img

Брчко: Заједнички наступ позиције и опозиције у измјенама Закона о запошљавању

spot_img
spot_img

Заступници брчанске Скупштине на сутрашњем засједању разматраће измјене и допуне Закона запошљавању и правима за вријеме незапослености Дистрикта.

Специфичности ових измјена, које се углавном односе на пољопривредне произвођаче, леже и у чињеници да их први пут заједнички предлажу представници позиције и опозиције.

„Директно се измјене односе на висину исплаћеног новца за подстицање производње сваком од пољопривредника у Дистрикту и с тим у вези могућност његовог останка на евиденцији овдашњег Завода за сапошљавање“, рекао је предсједник Скупштине Синиша Милћ.

Овај сегмент су прво препознали заступници сада опозиционе СДА, а готово истовремено, на идентичан начин размишљали и представници већине, па стога приједлог у скупштинску процедуру и улази као заједничи, прецизирао је Милић.Образлажући потребу за измјенама и допунама овог закона Бахрија Рибић, заступник Странке за Босну и Херцеговину сматра да су оне неопходне из више разлога.

“Прво, у овом моменту пољопривредник који добије подстицај изнад 5.000 марака, не би имао право бити на евиденцији Завода за запошљавање. Стога сматрам да наведени износ треба подићи бар на десет хиљада марака“, рекао је Рибић.

“Поред тога требамо тежити да сваки пољопривередник који добије изнад 10.000 марака подстицаја има регистровано газдинство са бар једним стално запосленим радником”, категоричан је Рибић.

„У овом контексту такође сам мишљења да сви они који добију више од 20.000 марака годишњих подстицаја из буџета Дистрикта, требају бити и у систему ПДВ-а, како би бар дио од добијеног био, кроз порески систем враћен Дистрикту“, закључио је заступник СБИХ у брчанској Скупштини Бахрија Рибић.

У сваком случају дискусија о реченом очекује се и током сутрашњег скупштинског засједања, па и амандманско дјеловање, између сутрашњег првог читања и коначног усвајања измјена кроз прихватање у завршном другом читању, односно усвајању наведеног закона.

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img