Brčko: Zabranjeno pušenje na javnim mjestima

Skupština Brčko distrikta usvojila je danas Nacrt zakona o zabrani pušenja i drugih oblika upotrebe duvana i duvanskih proizvoda na javnim mjestima u Brčko distriktu.

Zakon je usvojen uz četiri amandmana – tri iz Kluba zastupnika SNSD-a i jednog iz Kluba zastupnika HDZ-a BiH.

- Reklama -

“Ono što je bitno u odnosu na prvo čitanje je da smo iskorigirali ovaj zakon u dijelu koji se odnosi na otvorene objekte – stadione, gdje nije moguće izvršiti primjenu. Vlasnicima ugostiteljskih objekata do 50 kvadrata površine se omogućava da se opredijele je li njihov objekat za pušače ili nepušače, što će biti vidljivo označeno. Za sve druge javne objekte, posebno objekte gdje se poslužuje ili prodaje hrana je izričita zabrana konzumacije duhana i duhanskih proizvoda. Svi drugi će imati fizički odvojene prostorije za pušače, gdje će morati biti ugrađene posebne ventilacije. Mi razumijemo da će to izazvati dodatna ulaganja za te objekte, ali zdravlje naših građana je na prvom mjestu”, rekao je medijima zastupnik HDZ-a BiH Tomislav Stjepanović, dodavši da je vlasnicima ugostiteljskih objekata ostavljen rok od šest mjeseci da svoje prostore prilagode novom zakonu.

Podsjećamo, Skuština je na prijedlog Kluba zastupnika SDS-a, 25. oktobra donijela Odluku o održavanju javne rasprave. Rasprava je održana 23. novembra, a u njoj su učestvovali predstavnici nevladinog sektora, poslovne zajednice i Vlade u našem gradu.

Danas, prilikom drugog čitanja, Zakon je usvojen, a zastupnica Lidija Ljubojević (SDS) kaže da je napravljena “liberalizacija Zakona” u odnosu na prvo čitanje.

“Zbog težeg načina pravljenja fizičkih barijera i razdvajanja prostora za pušače i nepušače, uvažili smo primjedbe sa javne rasprave i prihvatili smo taj jedan amandman. Na kraju krajeva, gdje god da odemo van Distrikta korisnici duvanskih proizvoda su prisiljeni da poštuju zakonsku regulativu tih sredina u kojima se nalaze, onda im to ne predstavlja problem”, zaključila je Ljubojević.

 

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime