Brčko: Za tri mjeseca formiranje Kancelarije za prevenciju korupcije

Kancelarija za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije na području Brčko distrikta trebala bi početi sa radom početkom jula tekuće godine.

To je za Radio Brčko potvrdio glavni koordinator Vlade Brčko Sead Šadić, podsjećajući da je ova ustanova proizvod aktivnosti, a nakon usvajanja seta antikoruptivnih zakona, Strategije za borbu protiv korupcije i Akcijskog plana za njenu provedbu.

Tu su i još neki prateći zakoni, ali povjerenstvo koje će se baviti ovim pitanjima.

“Kako bi Kancelarija počela s radom, neophodno je usvajanje organizacionog plana, što na Vladi početkom usvojioli. Iz budžeta su obezbijeđena sredstva za rad Kancelarije, tako da smo i taj dio završili”, izjavio je Šadić.

Kancelariju za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije imaće oko deset zaposlenika, koji će, osim direktora i dva zamjenika, biti interno premješteni iz vladinih odjela.

U vezi toga imenovane su i kontakt osobe zadužene za provođenje antikoruptivnih aktivnosti u okviru institucija i javnih preduzeća Brčko distrikta, za koje se održavaju trenizi, a uz podšku međunarodnih organizacija i državne agencije APIK.

Povjerenstvo za borbu protiv korupcije imenovalo je predstavnika Distrikta na državnom nivou i biti direktno uključen izradi Strategije za borbu protiv korupcije 2019 – 2023. godina.

Osim ove i Skupština Brčko distrikta ima svoje Povjerenstvo za borbu protiv korupcije, koja će u suradnji s vladinim sudjelovati u zajedničkim aktivnosti iz ove oblasti.

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime