spot_img

Брчко: За санирање све бројнијих клизишта потребно више новца

Published:

- Advertisement -

На подручју дистрикта Брчко, због трусности земљишта, све више се стварају одрони узроковани падавинама, што угрожава имовину и безбједност становништва.

Влада редовно издваја одређена средства за санацију одрона, али се у међувремену јављају нови. Ових дана појавила су су нова клизишта у Подмајевици и у приградским насељима.

Најугроженије је осам кућа и окућница у Доњем Брезику, гдје је земљиште одроњено до темеља зграде, смјештене уз саму кућу. Поједини власници сами су покушали да спасу своју имовину, али, без већег успјеха.

Мјештанин Радојица Божић каже да је насипање сам платио и настојао да санира колико-толико штету. Да би зауставио одрон насуо је скоро 500 камиона земље и шута.

Проблем у Доњем Брезику ствара и ријека Близна, која све више поткопава узвишицу на којој су смјештене куће. Без регулације Близне, није могуће учврстити земљиште на којем су куће и имовина.

Јовица Савић, предсједник МЗ Доњи Брезик, каже да је потребно моного тога урадити на уређењу и регулације Близне.

Из Владе одговарају да је извођач радова одређен и да чекају стабилизацију времемских услова, да би почела санација клизишта у Брезику. Радови у Мјесној заједници Кланац увелико су одмакли. Угрожено становништво је задовољно, очекујући да их због клизишта вода неће угрожавати као 2014. године.

Мјештанка Ениса Карамовић подсјећа да је вода у кућу улазила из ријеке Брке, а досегла је више од једног метра.

На подручју Брчког је око 70 активних клизишта, и док се санира један дио њих, у међувремену се због ерозије земљишта, стварају нови. Тренутно се изводе радови на седам, а за 20 се припрема документација, након чега ће услиједити и санација.

Един Заимовић, из Владе дистрикта Брчко, каже да на годишњем нивоу за ове потребе издвајају између 500 и 600 хиљада марака, али да то није довољно да би задовољиле све потребе. Он очекује да би у наредном периоду могла бити обезбијеђена и додатна средства за рјешење овог проблема.

Градоначелник Синиша Милић најавио је да ће се након ребаланса, у буџету за наредну годину наћи више средстава за уређење клизишта, којих је у Брчком из године у годину све више.

 

 

 

(rtrs.tv)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img