Brčko: Za saniranje sve brojnijih klizišta potrebno više novca

Na području distrikta Brčko, zbog trusnosti zemljišta, sve više se stvaraju odroni uzrokovani padavinama, što ugrožava imovinu i bezbjednost stanovništva.

Vlada redovno izdvaja određena sredstva za sanaciju odrona, ali se u međuvremenu javljaju novi. Ovih dana pojavila su su nova klizišta u Podmajevici i u prigradskim naseljima.

Najugroženije je osam kuća i okućnica u Donjem Breziku, gdje je zemljište odronjeno do temelja zgrade, smještene uz samu kuću. Pojedini vlasnici sami su pokušali da spasu svoju imovinu, ali, bez većeg uspjeha.

Mještanin Radojica Božić kaže da je nasipanje sam platio i nastojao da sanira koliko-toliko štetu. Da bi zaustavio odron nasuo je skoro 500 kamiona zemlje i šuta.

Problem u Donjem Breziku stvara i rijeka Blizna, koja sve više potkopava uzvišicu na kojoj su smještene kuće. Bez regulacije Blizne, nije moguće učvrstiti zemljište na kojem su kuće i imovina.

Jovica Savić, predsjednik MZ Donji Brezik, kaže da je potrebno monogo toga uraditi na uređenju i regulacije Blizne.

Iz Vlade odgovaraju da je izvođač radova određen i da čekaju stabilizaciju vrememskih uslova, da bi počela sanacija klizišta u Breziku. Radovi u Mjesnoj zajednici Klanac uveliko su odmakli. Ugroženo stanovništvo je zadovoljno, očekujući da ih zbog klizišta voda neće ugrožavati kao 2014. godine.

Mještanka Enisa Karamović podsjeća da je voda u kuću ulazila iz rijeke Brke, a dosegla je više od jednog metra.

Na području Brčkog je oko 70 aktivnih klizišta, i dok se sanira jedan dio njih, u međuvremenu se zbog erozije zemljišta, stvaraju novi. Trenutno se izvode radovi na sedam, a za 20 se priprema dokumentacija, nakon čega će uslijediti i sanacija.

Edin Zaimović, iz Vlade distrikta Brčko, kaže da na godišnjem nivou za ove potrebe izdvajaju između 500 i 600 hiljada maraka, ali da to nije dovoljno da bi zadovoljile sve potrebe. On očekuje da bi u narednom periodu mogla biti obezbijeđena i dodatna sredstva za rješenje ovog problema.

Gradonačelnik Siniša Milić najavio je da će se nakon rebalansa, u budžetu za narednu godinu naći više sredstava za uređenje klizišta, kojih je u Brčkom iz godine u godinu sve više.

 

 

 

(rtrs.tv)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime