spot_img
spot_img

Brčko: Za sanaciju klizišta potrebna milionska sredstva

spot_img
spot_img

Na području Brčko distrikta aktivno je stotinjak klizišta, što većih što manjih. Dobar dio njih predstavlja opasnost i stvara probleme, te je neophodno pristupiti sanaciji istih.

Briga oko klizišta i sanacije istih samo je jedan dio odgovornosti Odjeljenja za javnu sigurnost. Nažalost, veliki je broj klizišta koja su aktivna i za čiju sanaciju treba dosta novca.

“Imamo bezbroj zahtjeva mjesnih zajednica gdje su ugrožena materijalna dobra, javna i privatna imovina. U narednom perodu ćemo pristupiti sanaciji određenog broja klizišta koja bi mogla prouzrokovati najveću materijalnu štetu i ugroziti sigurnost građana” rekao je Edin Zaimović, šef Odjeljenja za javnu sigurnost.

Pojava klizišta najviše je izražena u podmajevičkom kraju, a ima ih i u slivu rijeke Save, Zovičice, Tinje i Brke. Ipak, sanacija će krenuti od onih najkritičnijih, tvrde u resornom odjeljenju. Neka od njih su pokrenuta nakon poplava 2014. godine i sada su već u poodmakloj fazi. Dobar primjer za to je i imanje na kojem je, između ostalog, smještena farma muflona, a koje direktno ugrožava stambene objekte koji su sada već sasvim blizu ivici ogromnog klizišta.

“Najkritičnije u ovom momentu su dva klizišta u Gornjoj Skakavi, gdje je ugrožena i škola, mjesni dom i dječije igralište, te jedan dio vodovodne mreže. S druge strane imamo Rašljane gdje imamo niz klizišta koja ugrožavaju kako stambene tako i poslovne objekte, putnu komunikaciju. Jedan dio klizišta za koja smatramo da su u ovom momentu najveća probat ćemo i sanirati” kaže Zaimović.

Sanacija klizišta zahtijeva značajna finansijska ulaganja. Na godišnjem nivou odjeljenje raspolaže sa oko 500.000 maraka za ove namjene. Međutim to nije dovoljno.

“Ova projekcija koju mi imamo biće dovoljna možda za saniranje desetak većih klizišta koja imamo na terenu. Milionska su sredstva potrebna za sanaciju svih.”

Odjeljenju su, pored sredstava, potrebni i stučni kadrovi koji bi bili usmjereni na rješavanje ove problematike. Trenutno su dvije osobe zadužene za klizišta, a namjera je proširiti ovaj broj.

“Upravo smo danas završili organizacioni plan koji je bio potreban za angažovanje neophodnih kadrova i mislim da ćemo u budućem periodu imati zadovoljavajuću popunjenost po pitanju kadra neophodnog za sanaciju klizišta” zaključio je Edin Zaimović, šef Odjeljenja za javnu sigurnost.

 

 

 

 

(brcko.tv)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img