spot_img
spot_img

Brčko: Za polni odnos s nemoćnim licem dvije godine zatvora

Published:

spot_img

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH  dokazalo je optužbe Ivi Markiću (60)  i Samiru Sijamhodžiću (45), koje je nedavno optužilo i u odvojenim postupcima pred sudom procesuiralo za krivična djela protiv polne slobode i morala.

U skoro istovremeno okončanim postupcima Markić je zbog polnog odnosa s nemoćnim licem osuđen na zatvorsku kaznu od dvije godine,  dok je Sijamhodžiću  zbog navođenja na prostituciju izrečena kazna zatvora u trajanju od devet mjeseci.

Nastavljajući intenzivno procesuirati sve slučajeve opšteg kriminala, među kojima i krivična djela protiv polne slobode i morala kao delikte velike društvene opasnosti,  Tužilaštvo Distrikta ubrzo je okončalo istrage za istovrsna djela protiv Markića i Sijamhodžića izvršena sredinom prošle godine. 

Ivo Markić je nakon istrage  optužen za polni odnos s nemoćnim licem iz člana 201 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH. Prema navodima optužnice, potvrđenim kasnije nepravosnažnom  presudom, on je krivično djelo izvršio 2. juna  u njegovoj  kući,  gdje je iskoristio  nedovoljnu duševnu razvijenost oštećene zbog koje nije sposobna za otpor. 

S druge strane, Samir Sijamhodžić  zasebno je optužen za krivično djelo navođenja na prostituciju iz člana 207 stav (1) Krivičnog zakona. Sijamhodžiću je stavljeno na teret da je jednu žensku osobu pozvao da s njim stanuje, a zatim je radi zarade navodio i podsticao na pružanje seksualnih usluga u čijem je organizovanju do 16. jula i sam učestvovao. On  je posredovao telefonom kontaktirajući, kao i pronalazeći muška lica po kafićima, dogovarao cijenu i lokaciju pružanja seksualnih usluga, navedeno je u optužnici  protiv njega.

Navode obje optužnice Tužilaštvo Distrikta u cjelosti  je dokazalo u fazi glavnog pretresa pred Osnovnim sudom u Brčkom pred kojim su  Markić i Sijamhodžić potom i osuđeni.  Napominjemo da se radi o prvostepenim nepravosnažnim presudama na koje stranke imaju pravo uložiti žalbu.

(brcko.tv)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img