spot_img
spot_img

Brčko: Za 15 dana trebala bi početi isplata pomoći zaposlenima u javnom sektoru

spot_img
spot_img

Rebalansom budžeta Distrikta za 2023. godinu u iznosu od 40,5 miliona KM obezbjeđena su sredstva između ostalog i za povećanje plata zaposlenima u javnom sektoru, kao jedna od obaveza preuzetih u dogovoru sa Sindikatom Brčko distrikta u vezi sa povećanjem plata zaposlenih u javnoj upravi.

Predsjednik Sindkata Distrikta Igor Babić kaže da je ovim Rebalansom planirana isplata jednokratne pomoći zaposlenima u javnoj upravi koji imaju platu manju od 1.200 KM.

„Mi smo dobili informaciju da bi isplata jednokratne novčane pomoći zaposlenima u organima javne uprave, trebala početi za najviše 15 dana u iznosu od 400 maraka, a čija je osnovna plata do 1.200,00 KM odnosno koja ne prelazi neoporezivi dio, kao i pravnim licima koje je osnovao Distrikt“, pojasnio je Babić.

Prema riječima Babića pravo na ovu jednokratnu pomoć imaju i zaposleni u Javnim preduzećima.

„S tim da će ako preduzeće posluje pozitivno isplatiti jednokratnu pomoć, a ukoliko preduzeća nemaju novčana sredstva biće isplaćeno iz rebalansa budžeta Distrikta za 2023 godinu“, istakao je Babić.

Kako je rekao, na spisku se nalazi oko 660 zaposlenih u organima javne uprave koji su ispunili uslove za isplatu ove pomoći, a što se tiče Javnih preduzeća nemaju tačan broj.

„Vlada Brčko distrikta je tražila od Javnih preduzeća da dostave spiskove sa žiro računima onih koji bi trebalo da dobiju ovu pomoć i vjerujemo da niko neće biti izostavljen“, naveo je Babić.

U današnjoj anketi pitali smo i Žiku Đurića, zaposlenog u organima javne uprave u Brčkom, šta za njega znači ova jednokratna pomoć.

„Rast cijena je evidentan na svakodnevnom nivou i svaka pomoć će dobro doći pošto je svakako neizvjesna situacija oko poskupljenja“, rekao je Đurić.

Podsjećamo, generalni štrajk zaposlenih u javnoj upravi Distrikta počeo je 23. maja ove godine a završen je četvrog jula potpisanim Sporazumom o prestanku generalnog štrajka između Vlade Distrikta i brčanskog Sindikata.

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img