spot_img

Брчко: Возачи електричних тротинета равноправни учесници у саобраћају?

Published:

Све чешће наши суграћани користе електрични тротинет (ромобил) као превозно средство и можемо их срести као учеснике у саобраћају који неријетко користе и пјешачке зоне за кретање овим превозним средствима.

За разлику од стандардних тротинета који служе за забаву и разоноду, тротинети на струју су се показали као веома једноставне и згодне справе како за рекреацију тако и за превоз по граду.

С обзиром на то да се њихово кретање заснива на електричном погону и батеријама које се пуне, они могу постићи и значајније брзине у односу на стандардне моделе.

Као такви неријетко представљају одређену сметњу другим учесницима у саобраћају.

Питање коришћења електричних тротинета у саобраћају, чија је експанзија у тренду у цијелој БиХ, није регулисана тренутним одредбама Закона о безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, сазнајемо из брчанске Полиције.

Портпарол Полиције Брчко Дистрикта Џевида Хукичевић рекла је да у међувремену полиција превентивно дјелује на лица која користе електричне тротинете апелујући на безбједност свих учесника у саобраћају.

Она је додала да брчанска Полиција ове године није имала пријављених случајева саобраћајних незгода у којима су учествовала ова превозна средства.

Брчански адвокат Миленко Марјановић појаснио нам је учешће возача елетричних тротинета у саобраћају и рекао да се ова превозна средства могу свести под категорију бицикли са мотором без обзира на врсту мотора.

Он је мишљења, да уколико законодавац жели бити још прецизнији, може измјенити Закон и увести нову категорију учесника у саобраћају, нагласивши да се то свакако мора урадити ако стручњаци кажу да та врста возила имају посебне техничке карактеристике.

У једној специјализованој радњи која се бави продајом електричних тротинета су нам рекли да упркос цијени која се креће од 600,00 па до 1.500,00 КМ наши суграђани све чешће купују ромобиле, углавном млађој популацији.

Питали смо и наше суграђане да ли им сметају возачи ромобила и рекли су нам да нису радо виђени учесници у саобраћају на путевима у Дистрикту, а посебно по централној пјешачкој зони гдје се мора имати додатни опрез.

До сада су Република Српска и Кантон Сарајево својим законским ријешењима уредили учешће ове категорије возила у саобраћају.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img