Brčko: Voćari u problemu zbog izvoza voća

Voćari sa područja Brčko distrikta suočavaju se sa problemom izvoza voća nakon odluke Evropske Unije o fitosanitarnom pregledu proizvoda i mogućnosti prevoza robe preko samo dva granična prelaza u Gradišci i u Metkoviću.

Pozivaju nadležne da pokušaju pronaći rješenje za ovaj problem.

Problemi oko izvoza voća traju od septembra prošle godine kada je EU donijela odluku o fitosanitarnom pregledu robe prije ulaska na prostor unije. Izvoz voća dozvoljen je preko samo dva granična prelaza Gradiška i Metković.

“Problem je u tome što šleperi sa šljivom, trešnjom i svim našim proizvodima moraju odavde u Gradišku pa tek onda na prelaz prema Hrvatskoj. Do sad smo na svim graničnim prelazima mogli prelaziti. Dodatni problem je što se može izvoziti samo u radnom danu od ponedeljka do petka i to od 08:00 do 15:00 časova”, kaže Bahrija Ribić, predsjednik Udruženja „Savremeni voćari”.

Vremenska ograničenja i propisani termini za isporuku predstavljaju dodatnu otežavajuću okolnost.

“Desiće se da kamion u petak zakasni dva sata i on mora do ponedeljka biti na granici, roba propada, kupac otkazuje narudžbe, veliki je problem”, kaže Ribić.

“Imam kooperanata koji čekaju od mene odgovor. Ako prihvatim te ljude ja moram tu robu da izvezem za EU, a ako budem kasnio u EU ljudi će da vrate robu ili će ta roba stajati do sutrašnjeg dana da se istovara i tu su veliki problemi”, kaće Amir Avdić, direktor firme “Sof”.

Voćari pozivaju nadležne da sagledaju situaciju u kojoj su se našli i pokušaju pronaći rješenja za nastale probleme.

 

 

 

 

(rtvbn.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime