Брчко: Влада и Синдикат близу договора о повећању плата - nula49.com
spot_img
spot_img

Брчко: Влада и Синдикат близу договора о повећању плата

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Након вишемјесечних преговора, Влада и Синдикат Брчко дистрикта БиХ близу су договора о повећању плата у јавним институцијама. Уколико буде постигнут компромис, радницима са средњом и нижим стручним спремама биће исплаћена и једнократна новчана помоћ.

Иако је Синдикат Брчко дистрикта БиХ од почетка тражио линеарно повећање плата, приједлог власти да се радницима са најнижим примањима исплати једнократна новчана помоћ, уз процентуално повећање плата, чини се као прихватљив.

„Ово је додатна помоћ за људе са средњом стручном спремом и нижим стручним спремама. Надам се да ћемо у понедјељак или уторак, а најкасније до сриједе до Скупштине, када ребаланс иде у скупштинску процедуру, постићи договор и окончати ову ситуацију, односно створити све предуслове да се колективни уговор усвоји до краја године“, казао је Игор Бабић, предсједник Синдиката Брчко дистрикта БиХ.

Представници власти су понудили исплату једнократне новчане помоћи од 300 марака, Синдикат је затражио 600, те би коначна цифра највјероватније требала износити око 400 марака. Тиме не би дошло до ширења генералног штрајка.

„Сада смо на фону једнократне помоћи коју је предсједник Скупштине, уз сагласност са Владом, договорио – 300 марака. Међутим, установило се да у коресподенцији са радницима Синдикат није задовољио њихове захтјеве. То није дефинитивна вриједност коју ћемо договарати. Мислим да смо ми близу рјешења“, изјавио је брчански градоначелник Зијад Нишић (СБиХ).

СДА-ов заступник Скупштини Дистрикта Елдад Мркаљевић тврди да се баве онима који раде и који имају најнижа примања, а да се требају бавити онима који чекају посао на Заводу за запошљавање.

Дистрикт је једина локална заједница у регији гдје радници немају колективни уговор који би боље штитио њихова права и поправио материјални статус.

„Сматрам да буџет Дистрика може да испрати све те накнаде које не постоје сада на плату и да ће радници Дистрикта бити задовољни“, додао је Бабић.

Серију штрајкова у Брчком протеклих мјесеци започели су здравствени радници, који су први пристали на процентуално повећање плата. Њима би од 1. аугуста плата требала бити виша за 8% и додатних 5% од наредне године, док је понуда за остале раднике у јавном сектору 5% ове и такођер додатних 5% од 2024. године.

 

 

(federalna.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img