spot_img
spot_img

Brčko: Vlada i Sindikat blizu dogovora o povećanju plata

spot_img
spot_img

Nakon višemjesečnih pregovora, Vlada i Sindikat Brčko distrikta BiH blizu su dogovora o povećanju plata u javnim institucijama. Ukoliko bude postignut kompromis, radnicima sa srednjom i nižim stručnim spremama biće isplaćena i jednokratna novčana pomoć.

Iako je Sindikat Brčko distrikta BiH od početka tražio linearno povećanje plata, prijedlog vlasti da se radnicima sa najnižim primanjima isplati jednokratna novčana pomoć, uz procentualno povećanje plata, čini se kao prihvatljiv.

„Ovo je dodatna pomoć za ljude sa srednjom stručnom spremom i nižim stručnim spremama. Nadam se da ćemo u ponedjeljak ili utorak, a najkasnije do srijede do Skupštine, kada rebalans ide u skupštinsku proceduru, postići dogovor i okončati ovu situaciju, odnosno stvoriti sve preduslove da se kolektivni ugovor usvoji do kraja godine“, kazao je Igor Babić, predsjednik Sindikata Brčko distrikta BiH.

Predstavnici vlasti su ponudili isplatu jednokratne novčane pomoći od 300 maraka, Sindikat je zatražio 600, te bi konačna cifra najvjerovatnije trebala iznositi oko 400 maraka. Time ne bi došlo do širenja generalnog štrajka.

„Sada smo na fonu jednokratne pomoći koju je predsjednik Skupštine, uz saglasnost sa Vladom, dogovorio – 300 maraka. Međutim, ustanovilo se da u korespodenciji sa radnicima Sindikat nije zadovoljio njihove zahtjeve. To nije definitivna vrijednost koju ćemo dogovarati. Mislim da smo mi blizu rješenja“, izjavio je brčanski gradonačelnik Zijad Nišić (SBiH).

SDA-ov zastupnik Skupštini Distrikta Eldad Mrkaljević tvrdi da se bave onima koji rade i koji imaju najniža primanja, a da se trebaju baviti onima koji čekaju posao na Zavodu za zapošljavanje.

Distrikt je jedina lokalna zajednica u regiji gdje radnici nemaju kolektivni ugovor koji bi bolje štitio njihova prava i popravio materijalni status.

„Smatram da budžet Distrika može da isprati sve te naknade koje ne postoje sada na platu i da će radnici Distrikta biti zadovoljni“, dodao je Babić.

Seriju štrajkova u Brčkom proteklih mjeseci započeli su zdravstveni radnici, koji su prvi pristali na procentualno povećanje plata. Njima bi od 1. augusta plata trebala biti viša za 8% i dodatnih 5% od naredne godine, dok je ponuda za ostale radnike u javnom sektoru 5% ove i također dodatnih 5% od 2024. godine.

 

 

(federalna.ba)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img