spot_img
spot_img

Брчко: Влада Дистрикта одбила захтјеве Синдиката

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Захтјеви Синдиката дистрикта Брчко одбијени су од стране градоначелника Дистриктата и понуђено нам је само повећање од пет одсто од првог јула ове године, саопштио је на данашњој конференцији за новинаре Игор Бабић, предсједник Синдиката Брчко Дистрикта.

„Радници са средњом стручном спремом не могу преко ноћи постати виши стручни сарадници и због њих смо ушли у штрајк како би се њихово материјално стање поправило. Сматрамо да ти људи требају бити потпомогнути са неким додатком на плату, а тај износ је додатних 30 до 50 КМ на оно што Влада сада нуди“, нагласио је Бабић додајући да власт није нашла рјешење за те људе јер управо ти људи су најбројнији када се излази на изборе и бирају политичари.

Према његовим ријечима о овој одлуци градоначелника Синдикат ће обавијестити Канцеларију супервизора за Брчко, Међународну организацију рада и Омбудсмена за људска права у БиХ.

„У генерални штрајк улазимо од сутра сукцесивно и прво пододјељење које ће ступити у генерални штрајк је Пододјељење за катастарске књиге Владе Дистрикта“, рекао је Бабић и навео је да су радници у овом случају дискриминисани.

Бабић је навео да је градоначелник Брчко дистрикта БиХ дао инструкцију о поступању запослених у јавној управи Брчко дистрикта за вријеме трајања штрајка, којом се уређује право на учествовање у штрајку, минимум процеса рада, те распоређивање запослених за вријеме трајања штрајка.

„Кроз ову инструкцију градоначелника добили смо пријетњу која није правно утемељена, али довољно добро осмишљена у кухињама оних који желе да застраше раднике и спријече их у намјери да штрајкују. Највише нас као људе боли чињеница да смо скоро имали штрајк наших колега у ЈЗУ „Здравствени центар Брчко“ и тај штрајк се ријешио компромисом, али до инструкција и пријетњи није долазило“, рекао је Бабић и запитао се да ли власт у Дистрикту тада није била спремна за преузимање мјера јер су у штрајку здравстевних радника биле и њихове страначке колеге или чланови породица.

„Кроз инструкцију градоначелника отворено се пријети да се онима који штрајукују могу умањити примања у одређеном проценту и то у складу са Колективним уговором или подзаконским актом који у Брчком не постоје“, истакао је Бабић и додао да је власт у Дистрикту, одгађајући преговоре и сама куповала вријеме како би до ребаланса буџета Дистрикта, из ове ситуације изашла са својим приједлогом о повећању примања.

Бабић позива све раднике да их у њиховој намјери и ступању у генерални штрајк подрже и најављује да ће свакодневно и сукцесивно неко пододјељење улазити у штрајк и то како се буде појединачно доносио минимум услова рада у одређеним службама од стране послодавца.

О будућим корацима Синдиката, каже Бабић јавност ће благовремено бити обавјештена.

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img