Brčko: Veterinari htjeli zataškati brucelozu?

U stadu Naska Lejlića iz Donje Brke kod Brčkog pojavila se bruceloza.

Nakon što je i sam obolio, slučaj je prijavio inspekciji. Od tada njegove komšije žive u panici, strahujući od moguće zaraze.

Kako je „Avaz“ već objavio, Lejlić je zbog pojave bruceloze zaklao 49 ovaca. A nakon što je u jedan privatni laboratorij poslao pet uzoraka krvi, otkrivena je zaraza.

“S uzorcima sam poslao i svoju krv, jer se nisam dobro osjećao. Odmah je utvrđeno da sam zaražen. Trenutno sam u karantinu, ne daju mi da se krećem, a ovce su zatvorene u toru na imanju”, kazao nam je Lejlić.

Nadležni su, kako tvrdi, za brucelozu znali već tri mjeseca, ali su u inspekciji pokušali zataškati cijeli slučaj.

“Rekli su mi da sam krio da su ovce zaražene, što nije istina. Htjeli su me okriviti i poslali su mi prijavu. Potom su opet radili testiranja i utvrđeno je da je bolesno još 38 ovaca. Poslali su mi troškove testiranja, a ja nemam da platim”, ističe Lejlić te dodaje da je Veterinarsku stanica odgovorna što ovce nisu vakcinisane zbog nedostatka ušnih markica.

Njegov komšija Haris Peleš rekao nam je da mještani ovog naselja žive u strahu jer se bolesne životinje i dalje slobodno kreću.

“Nije istina da je stado u karantinu. Oboljele ovce i dalje su na livadi i slobodno se kreću. Svi smo ugroženi. Moje imanje graniči s imanjem gdje se pojavila bruceloza. Išao sam inspektoru i prijavio slučaj, ali njima nije stalo da se ovaj problem riješi”, tvrdi Peleš.

Vladu Brčko distrikta o ovom slučaju obavijestio je Franjo Stjepanović, v. d. glavnog inspektora.

“Stado je u karantinu i utvrđuje se prisustvo bolesti. Prijava je bila u februaru i od tada inspekcija radi na utvrđivanju činjenica i uklanjanju životinja koje su bolesne. Uzeto je 260 uzoraka krvi koji su poslane na analizu na kju-groznicu, a ranije je utvrđena pojava bruceloze”, kazao je Stjepanović.

(avaz.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime