Brčko: Veliki interes poljoprivrednika za bespovratna sredstva za razvoj proizvodnje

Nakon objavljivanja javnog poziva po Projektu “Konkurentnost i inovacije: Lokalne razvojne strategije – EU4Business” za podršku poljoprivrednim gazdinstvima u Odjeljenju za poljoprivredu Brčko distrikta danas su primarnim poljoprivrednim proizvođačima predstavljene mogućnosti i uslovi korišćenja novac iz fondova Evropske unije.

Finansiraće se uzgoj žitarica, uljarica, voća, povrća, kao i proizvodnja mesa i mliječnih proizvoda i svi oni koji se bave ovom proizvodnjom mogu podnijeti aplikacije – rekao je Zoran Gajić, šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Brčko distrikta.

Proizvođači koji su zainteresovani za korištenje bespovratnih sredstava moraće obezbijediti vlastito učešće od 40 odsto, dok će 60 odsto finansirati fondovi Evropske unije.

Poljoprivrednici koji ispune uslove programa pomoći Evropske unije mogu ostvariti od 90 do 190.000 KM, a ukupan iznos za Brčko distrikt je 1,7 miliona KM – pojasnio je Gajić.

Danijela Plavšić inženjer poljoprivrede u preduzeću “Božić” d.o.o. kaže da su zainteresovani za učešće u ovom programu jer bi tako pomogli i poljoprivrednim proizvođačima koji teško mogu obezbijediti neophodno učešće.

Mi smo zainteresovani da apliciramo i da im u tome pomognemo ali još ne mogu da govorim o detaljima – rekla je Plavšićeva.

Dragan Jović došao je iz Truda u opštini Odžaka. On na 180 hektara uzgaja žitarice i uljarice i kaže da bi mu novac dobro došao za poroizvodnju i obnavljanje poljoprivrednih mašina.

Teško je obezbijediti novac za učešće ali ako se nađu banke u Brčko distriktu ili Posavskoj županiji možda uspijemo. Nama treba uvijek više para nego što imamo jer se svakodnevno otvaraju nove mogućnosti i moramo pratiti promjene u tehnologiji proizvodnje kako bi bili konkurentni – kaže Jović.

I Ibrahim Tursunović iz preduzeća “Maočanka komerc” iz Maoče koja se bavi otkupom i preradom ljekovitog bilja i voća planira predati aplikaciju.

Planiramo nabavka opreme za sortiranje i prebiranje voća pošto je već uveliko kriza za radnu snagu – kaže Tursunović.

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime