Brčko: Većina političkih partija potpisala izjavu izbornog etičkog kodeksa

Većina političkih partija iz Brčkog danas je, u organizaciji Misije OEBS-a u BiH, potpisala izjavu o izbornom etičkom kodeksu, čiji je cilj promocija i praćenje poštovanja demokratskih principa među članovima i simpatizerima tokom izborne kampanje.

Šef Misije OEBS-a u BiH Ketlin Kavalek rekla je novinarima da je potpisivanje izjave dio projekta OEBS-a koji finansira SAD, s ciljem poboljšanja kvaliteta izbora i političkog života Brčko distrikta.

- Reklama -

“Pustićemo i jednu aplikaciju koja će omogućiti glasačima da porede rezultate svojih kandidata sa onim što su promovisali u svojim kampanjama”, rekla je Kavalekova.

Ona je navela da su OEBS i Odjeljenje za javni registar Vlade distrikta uložili veliki napor da se obezbijedi da na izborima ne glasaju oni koji zaista ne žive u Brčkom.

“Mi ohrabrujemo vlasti distrikta da preduzimaju korake kada svaki put vide nešto što podsjeća na izbornu prevaru”, rekla je Kavalekova i dodala da će na svim glasačkim mjestima u distriktu biti i nezavisni posmatrači.

Supervizor za Brčko distrikt Majkl Skenlan rekao je da Brčko distrikt ima poseban faktor jer ima najveći budžet po glavi stanovnika u BiH, a vjerovatno i u Evropi.

“Mislim da bi odlučujući faktor za koga će građani glasati trebalo biti to da li su njihovi predstavnici zaista posvećeni obezbjeđivanju boljeg života građanima, ne na riječima nego na djelima”, rekao je Skenlan.

Komentarišući primjedbe zbog povećanjog broja glasova putem pošte, Skenlan je podsjetio da se na biračkom spisku distrikta nalazi više od 86.000 glasača.

“Prema popisu iz 2013. u distriktu ima 83.000 stanovnika i ako se računa pravom računicom, pravih glasača bi trebalo biti oko 60.000”, pojasnio je Skenlan.

Predsjednik Opštinskog odbora PDP-a u Brčkom Siniša Golić rekao je da ova stranka podržava svaku aktivnost koja će doprinijeti regularnom izbornom procesu, da je sa zadovoljstvom potpisao izjavu o Izbornom etičkom kodeksu, te da se nada da će se svi potpisnici pridržavati onoga što su potpisali.

Predsjednik Organizacije HDZ-a 1990 u Brčkom Tomislav Stjepanović rekao je da je vrijeme da se prekine sa kupovinom glasova i takvim načinom vođenja politike u distriktu.

 

 

 

(srna)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime