spot_img
spot_img

Брчко: Већина политичких партија потписала изјаву изборног етичког кодекса

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Већина политичких партија из Брчког данас је, у организацији Мисије ОЕБС-а у БиХ, потписала изјаву о изборном етичком кодексу, чији је циљ промоција и праћење поштовања демократских принципа међу члановима и симпатизерима током изборне кампање.

Шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Кетлин Кавалек рекла је новинарима да је потписивање изјаве дио пројекта ОЕБС-а који финансира САД, с циљем побољшања квалитета избора и политичког живота Брчко дистрикта.

“Пустићемо и једну апликацију која ће омогућити гласачима да пореде резултате својих кандидата са оним што су промовисали у својим кампањама”, рекла је Кавалекова.

Она је навела да су ОЕБС и Одјељење за јавни регистар Владе дистрикта уложили велики напор да се обезбиједи да на изборима не гласају они који заиста не живе у Брчком.

“Ми охрабрујемо власти дистрикта да предузимају кораке када сваки пут виде нешто што подсјећа на изборну превару”, рекла је Кавалекова и додала да ће на свим гласачким мјестима у дистрикту бити и независни посматрачи.

Супервизор за Брчко дистрикт Мајкл Скенлан рекао је да Брчко дистрикт има посебан фактор јер има највећи буџет по глави становника у БиХ, а вјероватно и у Европи.

“Мислим да би одлучујући фактор за кога ће грађани гласати требало бити то да ли су њихови представници заиста посвећени обезбјеђивању бољег живота грађанима, не на ријечима него на дјелима”, рекао је Скенлан.

Коментаришући примједбе због повећањог броја гласова путем поште, Скенлан је подсјетио да се на бирачком списку дистрикта налази више од 86.000 гласача.

“Према попису из 2013. у дистрикту има 83.000 становника и ако се рачуна правом рачуницом, правих гласача би требало бити око 60.000”, појаснио је Скенлан.

Предсједник Општинског одбора ПДП-а у Брчком Синиша Голић рекао је да ова странка подржава сваку активност која ће допринијети регуларном изборном процесу, да је са задовољством потписао изјаву о Изборном етичком кодексу, те да се нада да ће се сви потписници придржавати онога што су потписали.

Предсједник Организације ХДЗ-а 1990 у Брчком Томислав Стјепановић рекао је да је вријеме да се прекине са куповином гласова и таквим начином вођења политике у дистрикту.

 

 

 

(srna)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img