Brčko: Već preko 20 zahtjeva za zakup javne površine za ljetne bašte

Dolaskom povoljnijih vremenskih uslova i normalizacijom epidemiološke situacije u Brčko distriktu, ponovno su s radom počele ljetne bašte u brčanskim ugostiteljskim objektima, pa se samim tim povećao i obim posla Kancelarije za upravljanje javnom imovinom.

Prema podacima Kancelarije, do sada su zaključena 24 ugovora o zakupu, 10 od početka godine do danas, a preostalih 14 sklopljeno je prošle godine. Novih zahtjeva za sklapanje ugovora po ovoj osnovi trenutno nema.

Viša stručna suradnica za analizu i upravljanje javnim površinama, Lejla Čandić, ističe kako zbog dvomjesečnog zastoja u radu ugostiteljskih objekata, vlasnici objekata nisu imali potrebu zaključivati ugovore, ali kako se u Kancelariji ipak nadaju da će broj zaključenih ugovora biti srazmjeran broju sklopljenih ugovora prethodnih godina.

“Očekujemo da će i ove, kao i prethodnih godina biti zaključeno oko 50 do 60 ugovora, koliko je ugostiteljskih objekata koji koriste javne površine u svrhu postavljanja ljetnih bašti u Brčkom”, kazala je Čandićeva.

Zakon o dopuni Zakona o javnoj imovini, koji je donesen u januaru ove godine, donio je i niže zakupne cijene u odnosu na prethodne dvije godine. Cijena zakupa varira u odnosu na zonu u kojoj se nalazi prostor, pa tako u pješačkoj – A1 zoni zakupna cijena iznosi šest maraka po kvadratu mjesečno i postupno se smanjuje prema posljednjoj zoni.

Ovim zakonom strankama Kancelarije omogućeno je da po direktnom zahtjevu, uz priloženu određenu dokumentaciju, zaključe ugovore.

“To su ugovori privremenog karaktera za ljetne bašte, na jednu, maksimalno dvije godine, a do stupanja na snagu tog zakona, korisnici su morali pristupati javnim konkursima i na licitacijama, pri čemu je početna licitacijska cijena bila viša. Tako da je ove godine to povoljnije za sve korisnike”, ističe Čandićeva.

Kada je riječ o dugovanjima zbog neplaćanja zakupnine od prošle godine, prema sadašnjim parametrima samo dva zakupca nisu u potpunosti izmirila svoje obveze.

Čandićeva ističe kako takve slučajeve šalju u Pravobraniteljstvo u cilju pokretanja postupka za naplatu neizmirenih potraživanja.

“Pravu sliku, odnosno presjek finansijskog stanja imati ćemo kada Direkcija za finansije bude postupila po tzv. Korona-zakonu, čiji član osam kaže da se oslobađaju zakupnina svi privredni subjekti koji su imali zabranu rada. Tada ćemo i mi moći dalje djelovati”, istaknula je Čandićeva.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime