Brčko: Vakcinu dnevno dobije između 80 i 120 osoba

Na brčanskom punktu za vakcinaciju od juče se, prema utvrđenom popisu i propisanom protokolu, vakcinom Astra-Zeneka cijepe stariji i građani s određenim zdravstvenim problemima.

Doktorica Andrijana Grgić, specijalizant epidemiologije, kaže kako vakcinacija teče bez problema, te kako će nastojati povećati broj vakcinisanih građana na dnevnoj bazi.

“Svakog dana dobijamo spisak iz Crvenog krsta. Na spisku za juče i danas prijavljene su po 84 osobe koje su starije od 75 godina. Nekoliko osoba s jučerašnjeg popisa nije vakcinisano, a danas je do 12 sati vakcinisano njih 40. Za sutra smo već se dogovorili da u terminu od 10 minuta ide jedna osoba više, mislim da ćemo to moći stići”, rekla je dr Grgić.

Prije samog vakcinisanja, građani su podvrgnuti opštem pregledu nakon kojega doktori donose konstataciju o pogodnosti kandidata za primanje vakcine.

“Na osnovu pregleda i konsultacija mi dajemo saglasnost i svoj pečat smiju li primiti vakcinu ili ne. Imamo slučajeva koje smo mi vratili, odnosno za koje smatramo da je bolje da pričekaju vakcinaciju”, kaže dr Grgić.

Građani iz ove populacije spremno su odgovorili na potrebu imunizacije stanovništva, te su iskazali svoje zadovoljstvom ukazanom prilikom da zaštite svoje i zdravlje svojih bližnjih.

U Brčko distrikt do sada je pristiglo oko 3.000 doza vakcina, a nove količine preko Kovaks mehanizma, mogu se očekivati posljednje sedmice aprila.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime