Brčko: Uz vatromet, kolo i kuvano vino dočekana pravoslavna Nova godina

U centru Brčkog dočekana je pravoslavna Nova godina, uz vatromet, narodno kolo i kuvano vino.

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić, koji je bio pokrovitelj dočeka, tačno u ponoć obratio se građanima, čestitao Novu godinu svima koji je proslavljaju po julijanskom kalendaru i poželio im mnogo sreće, zdravlja i uspjeha.

“Ono što građanima Brčkog, ali i Republike Srpske i BiH treba u 2020. godini jeste svakako mnogo tolerancije. Moramo da se okrenemo poštovanju tuđeg, da volimo svoje, ali i da poštujemo tuđe”, poručio je Milić.

Milić je rekao novinarima da je doček pravoslavne Nove godine na otvorenom postao lijepa tradicija i napomenuo da je posljednjih mjeseci bilo osporavanja različitih proslava, te da je ovakvo veličanstveno okupljanje najbolji odgovor na ta osporavanja.

Dočeku na otvorenom uz koncert estradne umjetnice Mirjane Aleksić i “Milenijum benda” prethodila je manifestacija “Noć srpskog folklora” u Domu kulture, a čiji organizator je bilo Srpsko kulturno-umjetničko društvo “Krepšić”.

Predsjednik Upravnog odbora ovog društva Mladen Nikolić rekao je da svake godine organizator bude jedno od šest srpskih kulturno-umjetničkih društava iz Brčko distrikta.

Rukovodilac Folklornog ansambla Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” Dragan Stokić rekao je da je ovo šesta godina zaredom kako se ova manifestacija organizuje.

“Cilj je da se bar jednom godišnje, na jednom mjestu, okupe sva srpska društva iz Brčkog”, rekao je Stokić.

On je podsjetio da je najstarije srpsko društvo u Brčkom “Prosvjeta”, a najmlađe “Potočari” iz istoimenog naselja.

Brčanska “Prosvjeta” do sada je bila dva puta domaćin manifestacije “Noć srpskog folklora”, a ove godine organizovala je doček pravoslavne Nove godine na otvorenom.

 

 

 

(srna)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime