spot_img
spot_img

Брчко уводи могућност наставе на другим језицима

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Представници удружења националних мањина у Брчко дистрикту поздравили су вијест да је Влада Брчко дистрикта почела израду закона о заштити права припадника националних мањина.

Они годинама заговарају доношење овог закона у очекивању да ће ријешити отворена питања и проблеме са којима се сусрећу у свакодневном раду.

Аднан Пашалић, шеф Законодавне канцеларије Владе, каже да су усвојене смјернице за израду овог закона, чије је доношење прописано законом који на нивоу БиХ уређује ову област, који би требао конкретније уредити нека питања.

– Ту се посебно мисли на питања употребе и заштите права језика и културе националних мањина, начин и форму њиховог остваривања, питање финансирања удружења и других институција националних мањина, као и питање дефинисања појма и статуса националних мањина у Дистрикту – рекао је Пашалић.

Појаснио је да ће дефиниција националних мањина бити преузета из државног закона и да ће се посебна пажња посветити праву на употребу језика и писма.

– Неопходно је истаћи питање права на употребу језика и културе националних мањина. Планирали смо могућност увођења додатне наставе на језику националних мањина, а такође би било омогућено оснивање приватних школа на језицима националних мањина. Када је у питању финансирање, на чему већ дуже вријеме инсистирају и сама удружења која у Дистрикту дјелују, ради се о томе да се одреде критеријуми и да се законом обезбиједи да се финансирање, како удружења тако и других институција из ове области, планира у буџету Брчко дистрикта – истакао је Пашалић.

Ћазим Салиховић, предсједник удружења „Роми на дјелу“, које заступа интересе најбројније националне мањине у Дистрикту, каже да је финансирање један од горућих проблема.

– Неријешено питање финансирања разлог је тешкоћа у рјешавању свих других проблема и ми очекујемо да се то овим законом ријеши – каже Салиховић.

Активисти и волонтери ове заједнице истичу да је најбитније обезбиједити да се омогући учење ромског језика у школама иако су, како кажу, свјесни да ће то бити тешко зато што нема наставног кадра.

Истичу да је посљедњих година дошло до позитивних кретања када је ријеч о образовању Рома, који све мање напуштају редовно школовање, а ове године ће први пут након 8 година имати двије Ромкиње матуранткиње.

Тодорка Јовановић, предсједница удружења „Македонац Вардар“ и представник у Савјету националних мањина при Парламентарној скупштини БиХ, каже да је било крајње вријеме да се приступи изради овог закона у Дистрикту, али да није увјерена да ће то ићи брзо.

– Очекујем да се ово, као и остала удружења националних мањина, у одређеној фази доношења закона о правима националних мањина укључе како би дошли до најбољих рјешења за заштиту наших права и интереса – рекла је Јовановићева.

Удружења

У Брчком је, поред удружења „Роми на дјелу“ и „Македонац Вардар“, регистровано удружење грађана Сједињене националне мањине, удружење Црногораца „Петар Петровић Нјегош“, Удружење Мађара „Петефи Шандор“ и Удружење грађана српско-руског пријатељства.

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img