Brčko: Uvedene nove mjere, pod nadzorom 115 lica

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić izjavio je nakon petog nastavka 59. vanredne sjednice i drugog sastanka Štaba za zaštitu i spašavanje da su danas analizirane primjene određenih mjera koje su ranije donesene i u tom smislu doneseni određeni zaklkučci radi pojašnjenja samih mjera obzirom da je u postupku njihove primjene bilo određenih nejasnoća.

“Precizirana je odluka o radnom vremenu poslovnih subjekata i drugih pravnih lica na području distrikta Brčkom kojom se nalaže dječijim igraonicama, dnevnim centrima i objektima sličnog sadržaja da se takvi objekti u potpunosti zatvaraju, kao što je slučaj sa vrtićima. Mjera ograničenja radnog vremena kojom su bili obuhvaćeni tržni centri, gdje je određeno radno vrijeme do 19:00 časova, ovom prilikom je precizirana i odnosi se na sve druge objekte za prodaju robe široke potrošnje”, rekao je gradonačelnik Siniša Milić i dodao da se odluka o zabrani rada vrtića odnosi i na privatne i na javne vrtiće.

Gradonačelnik Milić je dodao da je u petak održan sastanak na nivou vlada BiH, odnosno premijera i resornih ministara entiteta, Brčko distrikta i nivoa Savjeta ministara BiH na kome su razmatrana pitanja kooridnacije aktivnosti u cilju sprečavanja širenja korona virusa na način da se uvede poseban režim ulaska u BiH.

“ S tim u vezi bilo je različitih prijedloga i sve do danas su trajala usaglašavanja teksta prijedloga odluka koje će biti upućene prema Ministarstvu civilnih poslova i komunikacija BiH koje u krajnjem donosi ove odluke. S tim u vezi je i sa ove Vlade upućen prijedlog da granični prelaz Brčko-Gunja ostane otvoren za putnički saobraćaj i pješački prelaz s tim što se uvodi kontrola dvadeset i četiri časa i stalni nadzor od strane naše sanitarne inspekcije koja bi svim državljanjima BiH koji ulaze u zemlju trebalo da izda rješenje o samoizolaciji u trajanju od 14 dana”, pojasnio je Milić. On je dodao da je predloženo da, u cilju privremene zabrane ulaska stranih državljana u BiH, ostaju aktivne odluke nadležnih tijela koje obuhvataju sledeće zemlje: N.R.Kinu, Južnu Koreju, Iran i Italiju.

“Važno je da smo i danas analizirali primjenu i ponašanje nadležnih tijela u vezi sa proglašenim stanjem ugroženosti stanovništva od koronavirusa u Brčkom i da je naglašeno da se građani, pravna lica i privredni subjekti uglavnom pridržavaju donesenih mjera. Tamo gdje ima izuzetaka nadležni organi imaće nultu toleranciju i na licu mjesta će se izricati kazne za kršenje odluka o radnom vremenu i ostalih odluka, imajući u vidu ozbiljnost situacije”, dodao je Milić.

On je rekao da će tehnički detalji u vezi sa primjenom donešenih odluka biti razmatrani sutra i da će Krizni štab pratiti primjenu svih mjera. “U tom smislu ćemo intervenisati da li sa njihovim pooštravanjem, pojašnjenjem ili eventualno sa ublažavanjem. Važno je da trenutno nemamo registrovanih lica koja su zaražena virusom korona i sve što radimo je usmjereno na smanjenje rizika od njegove pojave. Činimo sve da svedemo njegovu pojavu na najmanju moguću mjeru”, zaključio je Milić.

Akif Pezerović, šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH rekao je da se zaključno sa današnjim danom 115 lica u Brčkom nalazi pod zdravstvenim nadzorom.

“Za očekivati je da će u narednim danima ovaj broj biti povećan. Mobilni tim obilazi ova lica i ovom prilikom poručujem svim licima koja su u samoizolaciji da vode računa o preporukama koji im se šalju putem medija i drugih informativnih materjala te o onome što im mobilni timovi preporučuju”, zaključio je Pezerović.

 

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime