Usvojena konačna rang-lista za dodjelu stipendija studentima

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je, u nastavku 71. redovne sjednice, Prijedlog odluke o usvajanju konačne rang-liste studenata Brčko distrikta BiH koji su ostvarili pravo na stipendiju za period od 1. januara do 30. septembra 2019. godine.

Senad Osmanović, šef Odjeljenja za obrazovanje, rekao je da je Vlada i ove godine posebno nagradila đake generacije, kao i one koji su tokom srednjoškolskog školovanja imali prosjek 5,00.

„Od ostalih kategorija izdvojili smo studente sa poteškoćama u razvoju. Ovom odlukom smo završili prvi javni poziv. U predloženom rebalansu budžeta koji je nedavno usvojen na sjednici Vlade, izdvojili smo dodatnih 200 000 konvertibilnih maraka za još sto stipendista. U narednom periodu biće objavljen novi javni poziv kako bismo i ovu proceduru završili i isplatili sredstva do Nove godine. To je ukupno 520 000 KM za stipendije za ovu godinu”, dodao je Osmanović.

Usvojene su i Smjernice za izradu nacrta pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak. Direktor Direkcije za finansije Mato Lučić je rekao da je razlog za izradu pravilnika stupanje na snagu Zakona o fiskalnim sistemima.

„Smjernice se najviše odnose na taksiste i na prevoz. Ovim smjernicama predlažemo da svako ko se bavi taksi-prevozom do jednog vozila bude paušalno oporezovan, što predstavlja mjesečno plaćanje poreza, a za sve one koji pružaju usluge u oblasti prevoza, mi predlažemo da nosivost bude do deset tona kada su u pitanju kamioni, a to se odnosi dijelom i na poslove kućne radinosti“, istakao je Mato Lučić, direktor Direkcije za finansije.

Usvojene su i Smjernice za izradu i donošenje odluke o izmjeni Odluke o visini naknade za usluge sektora za obradu finansijskih izvještaja i licenciranje Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH. Članovi Vlade usvojili su Prijedlog odluke o utvrđivanju kriterijuma za korišćenje novčanih sredstava sa pozicije ostali grantovi pojedincima odobreni budžetom Brčko distrikta BiH za 2019. godinu u Odjeljenju za obrazovanje. Riječ je o novčanim nagradama za učenike generacije u osnovnim i srednjim školama.

Vlada je usvojila i Prijedlog odluke o usvajanju godišnjeg Programa stručnog usavršavanja za 2019. godinu kao i Prijedlog odluke o imenovanju kontakt lica za pružanje pomoći u projektu izrade strategije zaštite životne sredine BiH. Vlada Brčko distrikta BiH dala je saglasnost na Izvještaj o radu Razvojno-garantnog fonda Brčko distrikta BiH za 2018. godinu.

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime