Brčko: Usvojen Zakon o fiskalnim sistemima, nema izuzetaka

Skupština Brčko distrikta konačno je danas usvojila Zakon o fiskalnim sistemima Brčko distrikta BiH. Na ovaj način je omogućeno da proces fiskalizacije počne sa primjenom u Brčkom od 1. januara 2019. godine.

Pokušaj uvođenja fiskalizacije u Brčko distriktu traje već nekoliko godina ali je do sada uvijek nailazio na određene prepreke. Usvajanjem ovog zakonskog rješenja otvoren je put za proces koji bi trebao uvesti reda po pitanju evidentiranja prometa među pravnim licima i preduzetnicima, ali i za eliminaciju primjedbi koje su na račun Distrikta stizale sa državnog nivoa.

- Reklama -

“Radi se o preko 3.100 subjekata i to neće predstavljati nikakvo opterećenje za njih pošto je predviđeno da se kroz sistem podsticaja subvencioniše nabavka neophodnih aparata za fiskalizaciju. Ja sam siguran da ćemo mi kroz primjenu sistema fiskalizacije pokazati da je naša stvarna potrošnja možda čak i veća od onih garantovanih 3,55. Na taj način ćemo elimisati sve pritiske koji dolaze sa strane u smislu da Brčko nema krajnju potrošnju koja mu je garantovana” rekao je Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH.

Iako je postojala namjera da određena pravna lica budu izuzeta od fiskalizacije ona nije sprovedena u djelo nego će se čekati rezultati sa terena. Ako se ukaže potreba onda će biti djelovano kako ne bi bio stvoren prevelik pritisak na, primjerice, male obrte.

“Mislim da smo izabrali najpošteniji pristup u ovoj prvoj fazi. Ovaj zakon je svakako podložan izmjenama. Vjerujem da će biti negodovanja po ovom pitanju ali mi imamo odgovornost prema Brčko distriktu BiH jer smo prepoznati kao siva zona u kojoj se ne zna koliko se novca obrće. Ta hipoteka nas i dalje opterećuje i ugroženi smo od strane entiteta i države koja nam hoće uskratiti procenat povrata PDV-a kojim punimo vlastiti budžet” rekao je Esed Kadrić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH.

Usvajanjem zakona odahnula je Direkcija za finansije koja je ovaj akt harmonizovala sa zakonima u entitetima.

“Fiskalni sistem će dovesti do toga da će svi koji se bave djelatnošću, pravne i fizičke osobe, plaćati porez po stvarnom prometu jer više ga neće moći kriti zbog velikih kazni. Kada promet registruju kod sebe istovremeno ćemo i mi imati taj podatak tako da ćemo to moći analitički pregledati u Poreskoj upravi” rekao je Mato Lučić, direktor Direkcije za finansije.

Ukoliko se pokaže da određene kategorije ne mogu podnijeti ovaj proces vlast je spremna djelovati kako bi im pomogla ali isključivo u vidu smanjenja stope poreza a nikako izuzimanja iz sistema fiskalizacije.

 

 

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime