Brčko: Usvojen Prijedlog odluke o usvajanju programa samozapošljavanja

Vlada Brčko distrikta BiH na održanoj 125. vanrednoj sjednici usvojila je Prijedlog odluke o usvajanju programa samozapošljavanja na području Brčko distrikta BiH u 2020. godini.

Ukupan iznos sredstava za realizaciju Programa od 500.000,00 KM obezbijeđen je Budžetom Brčko distrikta BiH za 2020. godinu. Na osnovu zaključka Vlade prioritet programa samozapošljavanja imaju lica do 30 godina starosti.

- Reklama -

Vlada je usvojila i Prijedlog odluke o izdvajanju novčanih sredstava po prigovorima pristiglim na osnovu objavljene liste korisnika novčanih sredstava po Zakonu o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih stanjem prirodne nesreće zbog COVID-19 u Brčko distriktu BiH. Odluku čini lista korisnika po prigovorima pristiglim na osnovu objavljene liste korisnika u ukupnom iznosu od 59.277,41 KM.

Vlada je usvojila i Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti na izvještaje o realizaciji programa subvencionisanja dijela kamata za kredite preduzećima, preduzetnicima i nosiocima poljoprivrednih gazdinstava na području Brčko distrikta BiH za 2018. godinu, Prijedlog odluke o usvajanju programa subvencionisanja dijela kamata za kredite preduzećima, preduzetnicima i nosiocima poljoprivrednih gazdinstava na području Brčko distrikta BiH kao i Zaključak o izmjeni Zaključka o davanju saglasnosti na organizacioni plan Odjeljenja za javne poslove.

Članovi Vlade razmatrali su i Informaciju o problemu neisplaćivanja sredstava za 2020. godinu za šest mjesnih zajednica u Brčko distriktu BIH i usvojila predloženi zaključak Odjeljenja za stručne i administrativne poslove da se grantovska sredstva za 2020. godinu realizuju i za te mjesne zajednice koje su zbog nedostavljenog relevantnog izvještaja o utrošku granta dobijenog u 2018. godini bile kažnjene.

Vlada Brčko distrikta BiH danas je održala i treći nastavak 86. redovne sjednice na kojoj je usvojila Prijedlog zaključka u vezi sa studijom izvodljivosti i ekonomske opravdanosti za projekat „Energetski efikasna rekonstrukcija javne rasvjete na području Brčko distrikta BiH“ i Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti na Prijedlog izvještaja o sprovođenju Akcionog plana BiH za rješavanje problema Roma u oblastima zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja i zdravstvene zaštite 2017-2020. i utrošku grant sredstava za 2018. i 2019. godinu.

Na današnjoj sjednici Vlada je primila k znanju i Izvještaj o radu Inspektorata za period april – juni 2020. godine uz zaključak koji se odnosi na sprečavanje nelegalnog nomađenja na području Brčko distrikta BiH.

 

 

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime