spot_img
spot_img

Брчко: Усташки симбол на дјечијем игралишту

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Усташки симбол по злу познатог слова “U” освануо је ових дана, ни мање ни више него на дјечијем игралишту у централном Градском парку у Брчком!

Да је у региону, па тако и у Брчком, усташка идеологија веома жива одавно је познато. Ни то да је дјечије игралиште у Градском парку у катастрофалном стању није новост. Ипак, спој ове двије тужне чињенице нешто је што раније нисмо имали прилике видјети.

Наиме, у самом центру Брчко дистрикта, на уништеном тобогану који је дио дјечијег игралишта у Градском парку исцртан је усташки симбол – карактеристично слово “U”.

Подсјећамо, није ово први пут да се у Брчком, које се често наводи као примјер суживота у региону, појављују слични симболи и поруке којима се велича терор усташког покрета.

За сада нема реакције надлежних, а судећи по досадашњем искуству, тешко да ће је и бити.

Усташе су биле хрватска фашистичка, ултранационалистичка, клерикална и терористичка организација, коју је основао Анте Павелић 1929. године у Италији. Организација се налазила на челу Независне Државе Хрватске, од априла 1941. до маја 1945. године.

Ослањајући се на Силе Осовине, прије свега на Њемачку и Италију, усташе су у већини случајева копирале њихову унутрашњу структуру и идеологију. У својим ставовима су истицали србофобију и антисемитизам.

Усташе су организовале и спроводиле геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима, оснивајући велики број сабирних логора. Према разним процјенама, током усташког геноцида убијено је између 197.000 и 800.000 Срба, 30.000 Јевреја и 80.000 Рома.

 

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img