spot_img
spot_img

Brčko: Uskoro povećanja plata u javnoj upravi

Published:

spot_img

U Brčko Distriktu aktuelni su dogovori o donošenju novog zakona o platama zaposlenih u javnoj upravi.

Taj zakon će tretirati sve zaposlene, računajući tu i članove Vlade i poslanike u Skupštini Brčko Distrikta.

Sindikat oštro osuđuje ovakav potez.

Za donošenje ovog zakona, prema riječima gradonačelnika Distrikta, sačinjena je metodologija za utvrđivanje koeficijenata, a neophodno je utvrditi i analitičku procjenu radnih mjesta da bi se utvrdilo koliko bi povećanje plata u javnoj upravi koštalo.

Novina u Zakonu o radu bilo bi uvođenje tzv. minulog rada sa najnižom stopom od 0,2 na svaku godinu, podizanje najnižih plata, te izjednačavanje najnižih plata za isti ili sličan posao.

Zakon o platama treba biti usvojen prije donošenja budžeta za 2019. godinu, a budžet je takav da može podnijeti povećanje plata, tvrdi Milić.

“Najveću platu trebalo bi da ima gradonačelnik i ona iznosi negdje oko 3.490 KM. Članovi Vlade imaju negdje oko 3.100 KM, poslanici u Skupštini Distrikta imaju negdje oko 2.100 KM. Predsjednik Skupštine takođe ima platu koju ima i gradonačelnik, dok se najniže plate kreću negdje ispod 500 KM, što je zaista minimalno”, rekao je Milić, prenosi FTV.

Ivica Filipović, potpredsjednik Skupštine Brčko distrikta kaže da je Zakon već u završnoj fazi, te da ne očekuje da će biti usvajanja budžeta dok ne bude donesen novi Zakon o platama, jer takvo je opredjeljenje većine poslanika.

Najavu donošenja novog Zakona oštro osuđuje brčanski Sindikat, jer ih o ovome niko nije konsultovao, a smatraju da je prvo trebalo usvojiti Zakon o radu koji je na čekanju od ljetos.

“Imamo jedan ogroman debalans ovdje u Brčko distriktu, gdje su privilegovani ljudi koji plate primaju iz budžeta, pogotovo što oni koji su politički podobni, koji su politički poslušnici, imaju bezobrazno visoke plate na račun onih koji upravo u toj Vladi, Skupštini i drugim ustanovama rade, vuku, tegle, a imaju najniže plate”, kaže sekterat Sindikata Brčko distrikta Ilija Kalajdžić.

O svemu ovome niko nije konsulstovao ni predstavnik Privredne komore Brčko distrikta, ni Udruženja poslodavaca, ističu u brčanskom Sindikatu.

Procjene su da će se novi Zakon o platama naći pred poslanicima u januaru.

(federalna.ba)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img